POGUMNO

Gimnazijec skočil v reko in upokojencu rešil življenje

Objavljeno 24. marec 2020 21.52 | Posodobljeno 24. marec 2020 21.53 | Piše: Aleksander Brudar

Šestnajstletni Gregor Grebenšek ni niti za hip omahoval. Številni so samo gledali in fotografirali.

Takoj ko je dijak prišel na kraj nesreče, se je slekel in skočil v Ljubljanico.
»Čestitamo za junaško dejanje!« Tako so na spletni strani Gimnazije Bežigrad v Ljubljani z velikim ponosom začeli pisati zgodbo o svojem 16-letnem dijaku Gregorju Grebenšku. Ta je namreč minulo nedeljo s pogumnim in pravilnim ukrepanjem rešil življenje starejšega moškega, ki se je utapljal v mrzli Ljubljanici. Tistih nekaj ključnih trenutkov si bo Grebenšek zagotovo zapomnil za vse življenje.
image
»Čestitamo za junaško dejanje!« so se na spletni strani gimnazije zahvalili hrabremu dijaku.

Zgodilo se je nekje med tretjo in četrto uro popoldne, na lepo sončno nedeljo. Sprehajal se je ob Ljubljanici v Trnovem oziroma ob tako imenovani Trnovski plaži, in sicer od centra proti Prulskemu mostu. Na drugem bregu Ljubljanice je zagledal moškega, najverjetneje upokojenca, ki se je kotalil po kamnih proti reki. Moški se je udaril v glavo, nato pa obležal z glavo v vodi. Ko je Grebenšek to opazil, se je odločil takoj pomagati. Stekel je na drugo stran Ljubljanice, in sicer čez novi Hradeckega most. Sledil mu je azijski turist, ki je bil v bližini našega sogovornika. Kdor pozna tisti del Ljubljane, dobro ve, da nikakor ne gre zgolj za nekaj metrov, moral je preteči približno 450 metrov.
16 let šteje mladi junak.


Neka mimoidoča je z brega, kjer se je zgodila nesreča, že poklicala policijo, dijak pa je stekel po potki navzdol proti reki. Omenjeni turist mu je povedal, da ne zna plavati, zato se je odločil, da bo sam skočil v vodo in pomagal možakarju, ki ga je Ljubljanica že počasi odnašala od brega. »Samo hlače sem si dal dol in skočil v vodo,« trenutke podoživlja Grebenšek in dodaja, da je bil ponesrečeni že tri ali štiri metre od brega. Ko je priplaval do njega, ga je zagrabil in povlekel na breg. Razloži nam, da je bil ponesrečenec nezavesten, zato sta ga s turistom začela oživljati. »Ko sem moškega potegnil iz vode, sem imel roke krvave, saj je imel moški poškodovana nos in glavo,« nam pojasni sogovornik in doda, da je dogajanje spremljalo približno 20 ljudi, a prav nihče se ni odločil pomagati ponesrečencu. Nekateri so zgolj fotografirali.
 

Danes bi storil enako


Kmalu sta prišla policista in nadaljevala oživljanje, k sreči so moškega ohranili pri življenju. Mladi junak pravi, da bi moški zagotovo umrl, če ne bi tako hitro reagiral. Prizna pa, da so ga obhajale različne misli. »Strah me je bilo, kaj če se še meni kaj zgodi. Kaj če bi me moški v paniki, ko bi priplaval do njega, zagrabil.« A ga ni nič ustavilo, še posebno potem, ko mu je turist povedal, da ne zna plavati.
Ko sem šel proti domu, sem šele začel razmišljati, kaj se je v resnici zgodilo.


Ko se je po dogodku odpravljal domov, je vse skupaj začelo počasi prihajati za njim. »Ko sem šel proti domu, sem šele začel razmišljati, kaj se je v resnici zgodilo,« se spominja. Po glavi so se mu podile misli, kaj bi se lahko zgodilo, če bi le stal na drugi strani brega in se ne bi odločil pomagati.

»Kaj če ne bi skočil v vodo? Če bi šel stran? Ali bi zaradi tega imel občutek krivde, da bi lahko moškemu rešil življenje, pa ga nisem?« K sreči je v tistih trenutkih ravnal tako, kot bi moral vsak, ko se kdo znajde v težavah in potrebuje takojšnjo pomoč. In kot sklene sogovornik, bi danes, če bi se znašel v podobnem položaju, zagotovo storil enako. Hrabremu 16-letnemu Ljubljančanu seveda čestitamo tudi v Slovenskih novicah. 
Deli s prijatelji