SLAVNOSTNO

FOTO: Blagoslovili so traktorje

Strojni krožek Urban v Svetem Gregorju v ribniški občini obred izpeljal že devetič.
Fotografija: Prihod Ribničanov. FOTO: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Prihod Ribničanov. FOTO: Milan Glavonjić

Športno igrišče pod župnijsko cerkvijo svetega Gregorja in položno zelenico nad njim so zasedle trume traktorjev, unimogov, MB in oldtajmerjev. Kmetijski stroji različnih letnic, zmogljivosti in cenovnih razredov, našteli so jih 180, so proti najvišji točki naselja peljali v strnjeni koloni iz ribniške doline čez Ortnek, iz sosednjih Velikih Lašč pa je hrumenje številnejše druščine nase opozarjalo že od Velike Slevice navzgor, obe skupini seveda s praporščakom. Velikolaščanom so se na poti pridružili prijatelji z Iga, Rakitne, iz Podpeči, Dobrepolja in Komende.
Blagoslov. FOTO: Milan Glavonjić
Blagoslov. FOTO: Milan Glavonjić

V deželi suhe robe poleg blagoslova konjarjev in konj na štefanovo, 26. decembra, že deveto leto strojni krožek Urban pripravlja obred za lastnike traktorjev. Namenjen je prošnji svetega Izidorja, njihovega zavetnika, oziroma poljedelcev in kmetov za zaščito in varnost pri delu.

Traktorski pozdrav

"Z bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo," je v pridigi dejal velikolaški župnik Andrej Ojstrež in spomnil, da je na podeželju vse manj delovnih konj, traktorjev pa vedno več, zato njihovi lastniki pred kmetijsko sezono potrebujejo »žegen od zgoraj«.
Prihod Ribničanov. FOTO: Milan Glavonjić
Prihod Ribničanov. FOTO: Milan Glavonjić


Da je običaj, eden večjih pri nas, pognal korenine, sta najbolj zaslužna Andrej Mulej, župnik pri svetem Gregorju, in Jože Marolt, nekdanji predsednik strojnega krožka Urban. Mulej je ob članstvu v strojnemu krožku tudi zapriseženi gasilec.

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije