DRAMA

Agonija in trpljenje Jakova Faka

Slovenski biatlonski tabor na olimpijskih zasledovalnih tekmah doživljal dramo. Martin Fourcade poletel do zlata, za slovenskega aduta pa tekmovalna tragedija.
Fotografija: Belgijec Michael Rösch je na cilju omagal, izčrpan pa je bil tudi Klemen Bauer. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Belgijec Michael Rösch je na cilju omagal, izčrpan pa je bil tudi Klemen Bauer. FOTO: REUTERS

PJONGČANG – Drama! Namreč tudi moška zasledovalna preizkušnja biatloncev, odtekli so 12,5 km, na olimpijskih igrah na Korejskem polotoku je prinesla hollywoodski scenarij. Tudi kulisa je bila prav filmska; zelo hladno vreme in večerna tekma ob 21. uri po lokalnem času pod umetno svetlobo žarometov, kar lahko pomeni pasti pri streljanju. Legendarno kot v kakšnem filmskem epu pa je spet nastopil Martin Fourcade, z osmega mesta v sprintu se je z neverjetnim tekom in le eno strelsko napako zavihtel na stopničko, kjer podeljujejo zlato odličje.
Francoz, osvojil je skupno svoje tretje olimpijsko zlato, je za seboj za dvanajst sekund pustil presenečenje preizkušnje, 20-letnega Šveda Sebastiana Samuelssona, 15,1 sekunde je zaostal bronasti Nemec Benedikt Doll. Ponedeljek ni bil slovenski biatlonski dan; Klemen Bauer je s šestimi kazenskimi krogi osvojil 24. mesto, za dve mesti je popravil položaj po sprintu, šestkrat je zgrešil tudi Jakov Fak in končal na 47. mestu, še enkrat več pa Miha Dovžan in osvojil predzadnjo, 59. stopničko. Ko že omenjamo dramo, ta je bila tudi v slovenskem taboru. Jakovu Faku se po 23. sprinterskem mestu zasledovanje ni odvijalo s perspektivo po vidnem izboljšanju izida, zato je po drugem streljanju celo prekinil tek in odšel na posvet, približno minuto dolg (!?) k trenerju Tomašu Kosu. »Kazenski krog je ograjen, koridor za izhod je označen, a mi je sotekmovalec preprečil izhod, zato sem nadaljeval tek v njem. Nato sem prestopil ogrado, saj sem opazil, da na izidih ni več mojega imena. Menil sem, da to pomeni diskvalifikacijo, in nisem vedel, kaj storiti. Bil sem zbegan, saj se mi je to zgodilo prvič. Ustavil sem se in vprašal trenerja, kaj zdaj. Ljudje iz Mednarodne biatlonske zveze pa so mi rekli, da to ne pomeni diskvalifikacije, in sem zato lahko nadaljeval tekmo. Za nameček pa sem po tretjem streljanju odtekel kazenski krog preveč,« je dogajanje pojasnil Jakov Fak.
»Tekaška forma je dobra, a tega žal nisem znal unovčiti na strelišču. Razmere so bile težke, 24. mesto ni slab izid, a cilj se je bil povzpeti višje. Gremo naprej, glavo je treba resetirati,« je menil Klemen Bauer. Nemka Laura Dahlmeier pa je po zmagi v sprintu osvojila še zlato odličje v zasledovanju. Na 10-kilometrski tekmi je za 29,4 sekunde premagala srebrno Slovakinjo Anastasijo Kuzmino in še za dve desetinki sekunde več bronasto Francozinjo Anaïs Bescond. Edina Slovenka Anja Eržen, 47. po sprintu, je s slabim strelskim nastopom in kar sedmimi kazenskimi krogi zasedla 51. mesto. »To je bila zame, vsaj ko gre za razmere, ena najtežjih tekem v letošnji sezoni. Bilo je zelo mrzlo, veter je le poslabšal zadevo. Strelsko mi res ni šlo, a takšen je bil položaj, nisem bila edina, ki je veliko grešila,« je povedala Erženova.
Kako peklensko je v Pjongčangu, pa pove tudi izjava Dahlmeierjeve: »Tekma je bila res zelo, zelo težka. Bil je neverjeten mraz in šele po tekmi sem spet ogrela zamrznjene prste. Bolečine so bile na tekmi hujše kot kadar koli prej.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije