SOJENJE

Abramov je s Saro hotel v Avstralijo

Objavljeno 15. februar 2020 14.49 | Posodobljeno 15. februar 2020 14.50 | Piše: Gordana Stojiljković

Na žalskem okrajnem sodišču se je znova začelo sojenje Sebastienu Abramovu, ki mu tožilstvo očita, da je za dobrih 17.000 evrov ogoljufal mamo pokojnega dekleta.

Poplačati naj bi hotel Sarino kadrovsko štipendijo. FOTO: Družinski arhiv
Po tistem, ko se je maja lani na žalskem okrajnem sodišču odvila glavna obravnava zoper 30-letnega Sebastiena Abramova, obdolženega goljufije, ker materi pokojnega dekleta Sare Veber, ki ga je ustrelil, ni vrnil dolga, se je včeraj sojenje moralo začeti znova pred drugo sodnico. Prejšnja je namreč napredovala na okrožno sodišče, vmes pa je bilo nekaj narokov preklicanih, ker v priporu na Povšetovi, kjer je Abramov od 6. marca lani zaradi afere odrezana roka, zavoljo kroničnega pomanjkanja kadrov niso mogli zagotoviti pravosodnih policistov, ki bi ga pripeljali na sojenje.

Tokrat v suknjiču in kravati

Če je Abramov na predobravnavni narok v zadevi odrezana roka prišel v puloverju s pomenljivim napisom King, se je tokrat pojavil v suknjiču, srajci in kravati. Tožilec Marko Borovnik je znova predstavil obtožni predlog, po katerem je Nada Veber zanj septembra 2014 vzela 11.300 evrov kredita, še 5000 pa je dvignila s svojega varčevalnega računa. Z denarjem naj bi kupil avtomobil po ugodni ceni in ga nato v 14 dneh prodal znanemu kupcu, pri tem pa zaslužil približno 6000 evrov.
Nada Veber ogorčena
Oškodovanka Nada Veber je maja v izjemno čustvenem pričanju vse, kar je povedal obdolženi, označila za laž. »Če bi Sara morala vrniti štipendijo, pa ji ni bilo treba, bi kredit dvignila zanjo in ga ne bi izročila njemu. Laže, kot pes teče,« je bila ogorčena.

image
Tožilstvo Sebastenu Abramovu očita, da je za 17.000 evrov ogoljufal mamo pokojne punce Nado Veber. Na fotografiji desno Rudi Veber. FOTO: Dejan Javornik
Abramov očitke zanika in vztrajno trdi, da je bil denar namenjen poplačilu Sarine kadrovske štipendije Uniorju Zreče. Zagovor je malo dopolnil, sicer pa smo poslušali njegov zagovor s prejšnje obravnave. »Če bi potreboval kredit, bi ga brez težav dobil, tako kot sem dobil dva kredita mesec prej. S Saro sva se želela poročiti in se preseliti v Avstralijo. Ker je bila štipendistka Uniorja Zreče, bi morala po študiju za njih delati ali pa vrniti štipendijo. Tudi ko je nekaj mesecev delala kot fizioterapevtka, je morala o tem obvestiti Unior,« je znova razlagal.

Abramov: denar sem izročil Sari

Abramov sicer vztraja pri tem, kar je do zdaj povedal. Sodišče je poskušal prepričati, da ni imel razloga, da bi si sposojal denar, ker da je imel do razglasitve osebnega stečaja v lasti dve stanovanji, lokal. »Imel sem vse mogoče kartice, če bi bil dolžan bankam, jih ne bi dobil. Najraje pa sem imel gotovino. V sefu sem imel poleg kosov orožja tudi vedno od 40.000 do 60.000 evrov gotovine,« je povedal Abramov. Znova je pojasnil, kako je Vebrova razlagala, da ne more dobiti kredita, zato jo je on peljal v Ljubljano na Unicredit Bank, kjer ga je dobila. Potem mu je izročila denar. Čeprav trdi, da je bilo vse za Saro in ne zanj, je podpisal potrdilo, da bo denar vrnil oziroma zaprl kredit na banki, sedem mesecev pozneje je papir overil pri notarju. »Ko sem podpisal izjavo, sem denar izročil Sari. Potem ga nisem več videl,« je vztrajal na sodišču.
V priporu zaradi odrezane roke
Abramov je v priporu na Povšetovi v Ljubljani zaradi suma zavarovalniške goljufije, ki jo je želel izpeljati v sodelovanju z zdajšnjim dekletom, 22-letno Julijo Adlešič, ki si je v zameno za milijon in več vredno zavarovalno vsoto s krožno žago odrezala roko in je prav tako v priporu, ter svojimi starši.

»Sara se je hotela znebiti Uniorja, hotel sem ji pomagati, a je rekla, da ji bo pomagala mama. Nada Veber je bila porok pri štipendiji. Ker jo je skrbelo, da bi obremenila mamo, me je prosila, če lahko odplačujem po 250 evrov na mesec. To sem plačeval do tragedije, ko so me odpeljali v Vojnik,« je navajal Abramov. Nada Veber je imela interes, saj bi sicer poplačilo padlo nanjo, je bilo slišati.

Osebni stečajni postopek končan

image
Na sodišče je prišel v suknjiču in kravati. FOTO: Mojca Marot
Tožilec se je dotaknil njegove prezadolženosti, zanimalo ga je, zakaj tolikšna zadolženost, krediti. »Iz mojih transakcijskih računov se vidi, da sem imel na njih več kot 600.000 evrov. Glavni kredit sem imel za picerijo na Štihovi. Ko se je zgodila tragedija, je šlo vse samo navzdol, dokler nisem bil primoran iti v osebni stečaj. Če bi bil kaj dolžan Vebrovi, bi lahko dolg prijavila v mojo stečajno maso, saj je vedela, da imam premoženje. V stečajnem postopku, ki se je končal decembra lani ali januarja letos, je bilo prijavljenega za 350.000 evrov dolga, iz mase je bilo poplačanih 330.000 evrov, torej je moj dolg nekje 20.000 evrov. Me je pa presunilo, ko sem opazil, da je ovadbo zoper mene vložila devet dni pred zastaranjem, ovadbo pa je podpisala ista oseba, ki me je ovadila za umor. Poleg tega se še vedno dogovarjajo,« je bilo slišati. Ravno to osebo, gre za celjskega kriminalista Aleša Škerlaka, bodo naslednji teden tudi zaslišali. Kot je pojasnila obramba, ki je to predlagala, »je nesprejemljivo, da se po začetku sodnega postopka oškodovanka še vedno aktivno dogovarja s kriminalistom in tožilko Katjo Leban, saj tožilec zastopa obtožbo, in ne kriminalist Škerlak«. V spisu je namreč od julija lani dokument, ki ga je podpisala Nada Veber, o tem, da vlaga kopijo pogodbe o štipendiranju in da ga je na sodišče prinesla po dogovoru s Škerlakom in priporočilu tožilke Katje Leban.

Zaslišanje Nadine sestre Stanke

Obramba je predlagala tudi neposredno zaslišanje Tinke Huskić Colarič, Abramovove mame, pa tudi sestre in svaka Nade Veber Stanke in Branka Lešnika. Kot je povedal zagovornik Abramova​ Mitja Pavčič, je razlog čisto življenjski: »Malo verjetno je, da bi po tragediji marca 2015 Nada Veber svojim najbližjim sorodnikom takrat ali kasneje pozabila povedati v smislu 'ubil mi je Saro, pa še za avto me je okoli prinesel'.« Tožilec je predlagal zaslišanje stečajne upraviteljice Alenke Nabernik, čemur je sicer obramba nasprotovala. Sodišče ne bo znova vabilo oškodovanke Nade Veber, bodo pa njeno izjavo, ki jo je podala maja, in izjavo moža Rudija Vebra na naroku 20. februarja prebrali.

V Celju še vedno poteka sodna preiskava zaradi suma, da je na zahrbten način 15. marca 2015 v dnevni sobi družinske hiše Vebrovih na Pernovem pri Žalcu umoril svoje dekle, 24-letno Saro Veber. Abramov ves čas trdi, da je šlo za nesrečo pri ravnanju z orožjem.
Deli s prijatelji