DANSKI DVOR

Užaljeni princ se seli na drugo stran Atlantika

Joachim je dobil službo v ameriški prestolnici. Trenutno dela v Parizu kot obrambni ataše.
Fotografija: Mlajša otroka ima princ z Marie, mama starejših je njegova bivša žena. FOTOGRAFIJE: Ritzau Scanpix/Reuters
Odpri galerijo
Mlajša otroka ima princ z Marie, mama starejših je njegova bivša žena. FOTOGRAFIJE: Ritzau Scanpix/Reuters

Daanski princ​ Joachim se z družino seli čez Atlantik. Mlajši brat prestolonaslednika Frederika je menda v Washingtonu D. C. dobil službo, kot so sporočili iz kraljeve palače, je ta v obrambni industriji, podrobnosti pa z javnostjo niso delili. Joachim z ženo Marie in njunima otrokoma trenutno živi v Parizu, kjer že od leta 2020 na danskem veleposlaništvu dela kot obrambni ataše, se mu pa junija naslednje leto pogodba z delodajalcem izteče, zato bo najbrž v Združene države Amerike dopotoval v drugi polovici leta. Danski mediji so izpostavili, da sta nova služba in selitev na drugo celino kot nalašč za princa in njegovo družino, s katero zadnje mesece niso v najboljših odnosih.

Z obrambo bo povezana tudi njegova nova služba.
Z obrambo bo povezana tudi njegova nova služba.

Močna zamera

Zakonca se redko udeležujeta uradnih dogodkov.
Zakonca se redko udeležujeta uradnih dogodkov.

Še zdaj namreč Joachim in Marie prinčevi mami kraljici Margareti II. nista odpustila odločitve, da njunima otrokoma in otrokoma, ki ju ima princ s prvo ženo, odvzame plemiške nazive. Joachim in njegovi otroci so sicer daleč zadaj v vrsti za danski prestol, pred njim so njegov starejši brat ter vsi njegovi potomci, Joachim prav tako ne živi na Danskem, uradnih dogodkov se udeležuje zelo redko, prav tako na njih nikoli ne zastopa monarhije, zato se je kraljici zdelo smiselno, da 23-letnemu Nikolaiu, 20-letnemu Felixu, 13-letnemu Henriku in desetletni Atheni nazive odvzame ter jim tako omogoči bolj svobodno življenje in prihodnost. Žal je dosegla ravno nasprotno in se močno zamerila mlajšemu sinu, njegovi ženi ter vsem štirim vnukom, ki jih je prizadelo predvsem to, da so bili o kraljičini odločitvi obveščeni zadnji trenutek, prav tako jih nihče ni vprašal za mnenje.

Podobne odločitve so sicer sprejeli že mnogi vladarji po svetu ali pa kar njihovi otroci sami. Edina hči pokojne britanske kraljice Elizabete II. denimo ni želela, da bi njuna otroka naslavljali z njeno oziroma njegovo visočanstvo, prav tako Zara in Peter nista princesa in princ. Gre sicer za tradicijo, ki veleva, da dobijo plemiške nazive le otroci, katerih princi so tudi njihovi očetje, kar pa Annin prvi mož in oče njenih otrok ni. Kraljica Elizabeta II. je ob rojstvu obeh sicer ponudila, da pravilo nekoliko prilagodi in tudi njenima otrokoma podeli plemiška naziva, saj ni želela, da bi se Anne in njena otroka počutili odrinjeno ali manjvredno, a princesa tega ni želela. Kot je povedala pred časom, tovrstni nazivi s seboj nosijo breme in odgovornost ter plemičem »preprečujejo, da bi bili, kar so«. Da za svojega prvorojenca ne želita plemiškega naziva, sta ob njegovem rojstvu dejala tudi princ Harry in njegova žena Meghan, a sta si medtem premislila. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas