ČASTEN NAZIV

Prostitutka je postala dama

Borila se je za dekriminalizacijo prostitucije. Bila sem ganjena, pravi.
Fotografija: Catherine Healy. FOTO: Catherine Healy
Odpri galerijo
Catherine Healy. FOTO: Catherine Healy

Nekdanja prodajalka ljubezni se ponaša s častnim nazivom dama; njeno ime je namreč na častnem seznamu, ki ga sestavijo ob rojstnem dnevu kraljice Elizabete II., in podelijo različne nazive, s tem pa so Catherine Healy izrekli priznanje za njen prispevek v industriji seksa.

Healyjeva je bila pomemben člen pri dekriminalizaciji delavcev v spolni industriji na Novi Zelandiji leta 2003 in vpeljavi najbolj liberalnih zakonov na svetu glede prostitucije. Toda 62-letnica pravi, da jo je naziv presenetil: "Česa takega človek zares ne pričakuje," je dejala. »Vedno rečem, da ob zori pričakujem aretacijo, ne pa take velikanske časti, bila sem ganjena.«

Catherine Healy. FOTO: Catherine Healy
Catherine Healy. FOTO: Catherine Healy

Healyjeva že od leta 1987 vodi združenje novozelandskih prostitutk, je ena od njegovih ustanoviteljic, in ga je, kot pravi, povzdignila v "globalno spoštovanega ponudnika zdravja". Bila je na čelu kampanje za spremembo zakona leta 2003, na podlagi katerega lahko bordeli in poulične prostitutke delajo zakonito. Poleg tega tudi za prijateljice noči veljajo zakoni kot za številne druge uslužbence, denimo zakon o varnosti pri delu. Naziv dama, ki ga lahko uporablja, dokazuje, kako močno se je spremenila drža, pravi Healyjeva: "Ta čast, ki so mi jo izkazali, govori, da je okej, da lahko jaz in vsi drugi kot jaz pridemo na dan, nismo več izolirani, skriti. Krasno je občutiti podporo."

Nova Zelandija tovrstne časti podeljuje dvakrat na leto, v začetku junija, ko praznujejo kraljičin rojstni dan, in na novega leta dan. Med dobitniki častnega naziva je tudi nekdanji novozelandski premier Bill English, ki je postal vitez.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije