SESTANEK

Princ Harry razdvojen med ženo in družino

Objavljeno 14. januar 2020 08.22 | Posodobljeno 14. januar 2020 08.22 | Piše: B. K. P.

Elizabeta II. sklicala sestanek o prihodnosti Sussexovih. Za vnuka jo menda močno skrbi.

Harry je zelo navezan na babico in Arthur Edwards je prepričan, da mu bo kraljica ponudila nekaj, česar ne bo mogel zavrniti, princ pa bo ostal v Veliki Britaniji. FOTO: Guliver/getty Images
Britanska monarhija te dni preživlja eno najhujših kriz v moderni zgodovini. Še posebno pomemben in stresen je začetek tedna za princa Harryja in njegovo ženo Meghan, ki sta prejšnji teden šokirala kraljevo družino in britansko javnost, ko sta sporočila novico, da ne želita biti več aktivna člana britanske kraljeve družine, temveč bi rada živela bolj svobodno, služila sama svoj denar ter čas preživljala na obeh straneh Atlantika, česar zaradi obilice obveznosti doslej nista mogla.
image
REUTERS Meghan je v sredo odletela v Kanado in moža pustila, da se sam sooči s krizo, ki sta jo povzročila. FOTO: REUTERS

Meghan, po rodu Američanka, se v Veliki Britaniji menda že dolgo ne počuti najbolje, menda je strašno osamljena, njena mama Doria Ragland kot tudi vsi njeni prijatelji namreč živijo v Združenih državah Amerike ali pa v Kanadi. Poleg tega ji je neprijetno zaradi vseh napadov medijev, oba s Harryjem pa si želita več zasebnosti, česar v Veliki Britaniji kot člana kraljeve družine pač ne moreta pričakovati.
image
Predstavniki britanskih medijev so včeraj ves dan nestrpno čakali kakšno novico o poteku pogovorov pri kraljici. FOTO: Guliver/getty Images

Kljub temu bi rada obdržala nekaj privilegijev, ki jima jih ponuja sedanji način življenja. Rada bi denimo obdržala kočo Frogmore, kjer sta doslej živela, ob poroki pa jima jo je podarila kraljica, prav tako si želita še naprej sodelovati z nekaterimi dobrodelnimi organizacijami in obdržati svoje varnostnike, z mediji pa bi sodelovala pod svojimi pogoji ter blizu dovolila le novinarjem, ki bi jih sama izbrala. Prav tako, kot kaže, želita obdržati naziv vojvodinja in vojvoda Susseška, saj sta že registrirala svojo novo spletno stran z naslovom sussexroyal.com in plemiški naziv patentirala.
 

Naziva naj jima odvzamejo


Britanska javnost je bila nad njunimi pogoji oziroma željami ogorčena. Mnogi se sicer strinjajo, naj Sussexova, če si tega res tako močno želita, pač dasta odpoved, a naj se odpovesta tudi vsem ugodnostim, ki sta jih bila deležna kot člana kraljeve družine. Kar 52 odstotkov Britancev je v nedavni anketi dejalo, naj jima kraljica odvzame naziva njegovo oziroma njeno kraljevo visočanstvo ter tudi vojvoda in vojvodinja Susseška, 76 odstotkov vprašanih pa je proti, da se ju še vedno financira z davkoplačevalskim denarjem.

Prav tako je 60 odstotkov vprašanih dejalo, naj vrneta kočo Frogmore, ki so jo prenovili z njihovim denarjem, ter si poiščeta drugo domovanje, za katero bosta plačala sama.
image
Brata sta včeraj prvič, odkar so se pojavile govorice o njunih nesoglasjih, podala skupno izjavo. FOTO: Guliver/getty Images

Zadnjo besedo bo seveda imela kraljica, ki je včeraj že sklicala izredni sestanek s Harryjem, Williamom in Charlesom ter njihovimi osebnimi tajniki, da bi poskušali najti rešitev za prihodnost Sussexovih. Poznavalci razmer so prepričani, da bo Elizabeta II. veliko bolj prizanesljiva do Harryja, kot je britanska javnost. »Ponudila mu bo nekaj, česar ne bo mogel odkloniti, in vojvoda bo ostal v Veliki Britaniji, saj je kraljica ena redkih oseb, ki jih princ noče zavrniti,« je denimo prepričan kraljevi fotograf Arthur Edwards, ki Harryja in Williama pozna, odkar sta bila otroka.
 

Nista uslišala kraljice


Elizabeta II. je bila sicer, ko je izvedela za načrte Sussexovih, menda več kot razočarana, kot so dejali nekateri, celo besna, sploh pa ji ni bil všeč način, kako sta njen vnuk in njegova žena novico sporočila družinskim članom, ki so o njuni želji po odhodu izvedeli le nekaj minut pred britansko javnostjo. Sussexova tudi nista hotela počakati z oznanitvijo načrtov, čeprav naj bi ju kraljica izrecno prosila, naj še malce premislita. A par je po pričevanju nekaterih njunih prijateljev tako zelo nesrečen, da nista mogla več čakati. Harry je vsekakor v vse prej kot zavidljivem položaju, saj da je hudo razdvojen med željo osrečiti ženo in ustreči družini, na katero je zelo navezan, sploh na babico.

Ob vsem tem kraljico menda močno skrbi za vnuka, čigar duševno zdravje da je že močno načeto. Ne le da se mora ukvarjati z nesrečno ženo, ki je ne zna in ne more ustrezno zaščititi pred vsiljivimi britanskimi paparaci, zadnje mesece naj bi se močno skrhal tudi njegov odnos z bratom, s katerim sta si bila izjemno blizu od otroštva. Pojavile so se celo govorice, da naj bi si Harry želel oditi, ker da ga je William ustrahoval ter oba z Meghan ves čas opominjal, »kje je njuno mesto«.
52 odstotkov Britancev je v nedavni anketi dejalo, naj kraljica Sussexovima odvzame plemiški naziv.


A v tem menda ni prav nič resnice in princa sta včeraj podala skupno izjavo za medije, v kateri sta omenjene navedbe zanikala. »Britanski časnik je objavil lažno zgodbo, v kateri špekulira o odnosu med vojvodo Susseškim in vojvodo Cambriškim. Bratoma, ki se tako predano zavzemata za duševno zdravje ljudi, se takšno pisanje zdi skrajno žaljivo in potencialno škodljivo,« sta zapisala. 
Deli s prijatelji