ŽALOVANJE NA DVORU

Novi udarec: kraljica Elizabeta II. znova v solzah

Mali kosmatinec je kraljico razveseljeval le nekaj tednov.
Fotografija: Le nekaj tednov po pogrebu kraljičinega moža na britanskem dvoru znova žalujejo. FOTO: Pool Reuters
Odpri galerijo
Le nekaj tednov po pogrebu kraljičinega moža na britanskem dvoru znova žalujejo. FOTO: Pool Reuters

Le dober mesec po smrti moža Filipa, s katerim sta bila poročena 72 let, britanska kraljica Elizabeta II. znova žaluje. Medtem ko je bil Filip v bolnišnici, je kraljica od sina, princa Andrewa prejela kužka Fergusa, da bi ji v času epidemioloških ukrepov, ko je ločena od članov družine, delal družbo. Fergus je ta teden, star le pet mesecev, poginil, kraljica pa je užaloščena. Vzrok smrti malega kosmatinca ni znan.

Kraljica je velika ljubiteljica psov pasme corgi. Fergusa je poimenovala po svojem stricu po materini strani, ki je umrl v Franciji med prvo svetovno vojno. Fergus je bil eden izmed dveh kužkov (drugi se imenuje Muick), ki ju je kraljica dobila v dar, medtem ko je Filip okreval v bolnišnici po operaciji na srcu. Oba kužka je dan pred Filipovim pogrebom, ki je zaradi epidemioloških ukrepov potekal v zelo okrnjeni zasedbi, kraljica odpeljala na sprehod.


Globoko užaloščena


Bodoča kraljica Elizabeta II s prvimi corgiji leta 1933, darilo njenega očeta Jurija II. FOTO: Getty Images
Bodoča kraljica Elizabeta II s prvimi corgiji leta 1933, darilo njenega očeta Jurija II. FOTO: Getty Images
»Kraljica je globo užaloščena. Kužka je dobila, da bi jo razveselila v zelo težkih časih. Vsi vpleteni so zelo razburjeni, da se je to zgodilo tako kmalu za tem, ko je izgubila moža,« je ob smrti malega kosmatinca vir povedal za britanski tabloid The Sun. Nekaj tednov pred lanskim božičem je umrl še en kraljičin kuža; Vulcan je bil eden izmed kraljičinih corgijev od leta 2007.


Njeni zvesti spremljevalci


Kot je pred leti razkril kraljičin svetovalec Monty Roberts, se je Elizabeta II. odločila, da svojih pokojnih corgijev ne bo več nadomeščala z mladički, saj zaradi svoje starosti (21. aprila letos je dopolnila 95 let) ne želi puščati mladih kužkov za seboj po smrti. Vseeno je bila zelo vesela, ko je pred tedni dobila mladička, prav tako pa si Britanci ne morejo predstavljati svoje kraljice brez njenih zvestih štirinožnih spremljevalcev. Omenjana mladička sta bila prva corgija, ki nista potomca njenega prvega corgija Susan. To je prejela leta 1933 za darilo od svojega očeta. Za časa svoje vladavine je imela Elizabeta II. več kot 30 kužkov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije