USODNA KAP

Umrl sloviti ameriški filmski režiser

Bil je najmlajši nominiranec za režiserskega oskarja.
Fotografija: Poklonili so se mu številni znani, s katerimi je sodeloval. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Poklonili so se mu številni znani, s katerimi je sodeloval. FOTO: Getty Images

V 52. letu starosti je za posledicami kapi v Los Angelesu umrl ameriški režiser, scenarist in producent John Singleton, ki je 17. aprila doživel kap in bil vse odtlej v umetni komi. Družina se je naposled odločila, da ga odklopijo z aparatur. »John je umrl v miru, obkrožen z družino in s prijatelji,« so v sporočilu za javnost zapisali njegovi bližnji.

Singleton je leta 1992 pri 24 letih postal najmlajši nominiranec za režiserskega oskarja v zgodovini in hkrati prvi temnopolti režiser s to nominacijo za režijo filma Boyz n the Hood. Zanj je napisal tudi scenarij ter film produciral. Film temelji na odraščanju v nevarnem predelu Los Angelesa South Central, v njem sta zaigrala Cuba Gooding Jr. in Ice Cube. Postal je uspešnica pri kritikih in v kinodvoranah, na festivalu v Cannesu pa je bil deležen 20-minutnih stoječih ovacij.

Kasneje takega uspeha režiser ni ponovil. Med drugim je režiral še drugi del franšize Hitri in drzni, naslovljen Prehitri in predrzni (2003), film o nasilju nad temnopoltim prebivalstvom Rosewood (1997) ter filme Higher Learning (1995), Štirje bratje (2005) in Ugrabljen (2011). V zadnjem času se je kot režiser posvečal predvsem serijam, tudi sicer pa je veliko delal za televizijo.

Ob smrti so se Singletonu poklonili številni, ki so z njim sodelovali.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije