GOBE

Princu kot prvemu Britancu uspelo vzgojiti tartufe

Filip je leta 2006 na Škotskem posadil mladike s sporami tartufov. Lani so izurjeni psi končno zavohali gomolje.
Fotografija: Princ Filip je kljub 97 letom še vedno izjemno aktiven, tudi za vajeti konjske vprege večkrat poprime. FOTOGRAFIJE: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Princ Filip je kljub 97 letom še vedno izjemno aktiven, tudi za vajeti konjske vprege večkrat poprime. FOTOGRAFIJE: Guliver/getty Images

Čeprav je princ Filip star že 97 let in se je lani upokojil, to še ne pomeni, da kraljičin mož počiva. Filip je bil vse življenje izjemno aktiven in nihče ni pričakoval, da bo z umikom iz javnega življenja kaj drugače, zato ljudje niso pretirano presenečeni, ko ga kljub visoki starosti še vedno vidijo za volanom avtomobila ali med vožnjo s kočijo po posestvu v Windsorju. Je pa marsikoga osupnilo, ko je izvedel, da je princu uspelo na Sandringhamu kot prvemu Britancu vzgojiti črne tartufe.
Prinčevim tartufom pravijo tudi črni diamanti.
Prinčevim tartufom pravijo tudi črni diamanti.

Filip je ljubitelj tega aromatičnega in dragega gomolja že od otroštva, ko je ljubezen do nabiranja tartufov nanj prenesel njegov stric, ki ga je večkrat vzel s seboj v Italijo. Princ je dobil zamisel, da bi črne tartufe gojil tudi sam, a da mu je to uspelo, je trajalo več kot desetletje. Zakaj se je Filip sploh podal v to, se sprašujejo mnogi. Ker obožuje izzive!

Leta 2006 je kupil 300 mladik leske in hrasta, v katerih so bile spore črnega tartufa. Za vsako je odštel 16 evrov in jih nasadil v sadovnjak na škotskem posestvu, saj je prst tam alkalna in glive odlično uspevajo. A princ se je uštel in psi, izurjeni za iskanje tartufov, leto za letom niso ničesar našli. Princ je tako postal tarča šal, a vdal se ni. Ko se nekaj let ni zgodilo nič, je dal v Norfolk poklicati italijanske strokovnjake za tartufe, ti pa so ga potolažili, da je nekaj povsem običajnega, da že štiri leta čaka na pridelek. Napovedali so mu, da bo lahko prve tartufe nabral šele leta 2021 – na svoj stoti rojstni dan! A strokovnjaki so se ušteli; škotska prst gomoljem črnega tartufa, kot kaže, tako zelo ustreza, da je bila konec lanskega leta izjemno bogata bera.
Aromatične gomolje obožuje tudi Filipova snaha Camilla.
Aromatične gomolje obožuje tudi Filipova snaha Camilla.

Prinčevi tartufi so ogromni in menda tako okusni in aromatični, da so jih gurmani poimenovali kar črni diamanti. Temu primerna je tudi cena, za kilogram tartufov, ki rastejo na kraljevem posestvu v Norfolku, je treba namreč odšteti dober tisočak. Cena je toliko višja, ker je tartufov na trgu zelo malo, večino prvega pridelka so namreč pojedli člani kraljeve družine, nekaj so jih podarili bližnjim. Okusijo pa jih lahko tudi obiskovalci Sandrighama, za dobrih osem evrov lahko v tamkajšnji kavarni naročijo tartufovo terino z vloženo zelenjavo.


V Buckinghamski palači so se jih sicer dolgo otepali, češ da je gomolj, znan tudi kot afrodiziak, ter skupaj s kaviarjem na seznamu najbolj luksuznih jedi, preveč razkošen. Kraljica je znana po svojem skromnem načinu življenja, in to je hotela prenesti tudi na družino. Tartufe so na dvoru stregli ob diplomatskih sprejemih in državniških banketih, pa še to vložene, je dejal eden od zaposlenih, ki je imel prepoved kupovanja svežih črnih tartufov na tržnici. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije