PREBOLEL COVID-19

Damjan Murko razkriva bolečino, ki ga je udarila

Objavljeno 24. oktober 2020 19.20 | Posodobljeno 26. oktober 2020 12.49 | Piše: Danica Lovenjak

Pevec Damjan Murko ne ve, kje se je okužil z novim koronavirusom. Med okrevanjem je v izolaciji občutno shujšal.

V karanteni je izgubil kilograme, ne pa smisla za humor.
Eden in edini Damjan Murko se ne da! Ne samo da se njegova izdelka, ki ju je v času karantene ponudil svojim zvestim oboževalcem, parfum Naj te pošpricam in seksi koledar za leto 2021, krasno prodajata, je tudi eden naših redkih glasbenikov, ki je v teh neprijaznih časih delal in imel nastope. Ter tudi eden redkih glasbenikov, ki ni zaprl svojega s.p.-ja. Lahko bi rekli, da ga nič ne ustavi, a niti on ni imun proti covidu-19. Zaradi okužbe je bil v karanteni sam, ločeno od družine.
Spomnim se prvega dne, ko se mi je povrnil okus. To je bila prava veselica!

Ločen od družine

»Moram reči, da nisem imel hudih simptomov, izgubil sem namreč samo okus, in ker sem imel za naslednje dni rezerviranih še kar nekaj nastopov, sem se iz preventive in zaradi odgovornosti do drugih šel testirat. Bris je bil na žalost pozitiven. Tako sem končal v izolaciji, daleč stran od družine. Izolacijo sem namreč preživel na drugem naslovu kot moja družina, da se ne bi okužili še oni. Na srečo se to ni zgodilo.«

Vir okužbe ni znan, saj je veliko delal po vsej Sloveniji in se družil s sorodniki. »Zato sem se odločil, da na svojih družabnih omrežjih delim posnetek, v katerem povem, da sem pozitiven in naj gredo vsi ljudje, ki so bili tako ali drugače v stikih z mano, na test. Prejel sem kar nekaj klicev in vsi stiki so bili na srečo negativni. Testiral sem se iz preventive, saj nisem imel povišane temperature niti drugih resnejših vidnih simptomov. Lahko rečem edino to, da sem bil res vesel vseh teh ljudi, ki so me poklicali in povedali, da so negativni.« V popolni izolaciji je imel čas za temeljit razmislek, kako naprej in kaj početi. »Odrezan od sveta, v osami, še hrano so mi pustili pred vrati, brez komunikacije z zunanjim svetom, razen prek telefona. Ti dnevi so se res vlekli. Shujšal sem za več kot tri kilograme. No, v šali rad rečem, da mi to zagotovo ni škodilo, saj sem zmeraj na dieti in ravno to je zdaj pripomoglo k mojemu hitremu okrevanju,« pove v smehu. »Za izgubo kilogramov je bilo malce krivo to, da sem izgubil okus in vonj, tako da so končno na svoj račun prišli brokoli, korenje in cvetača. Pojedel sem res ogromno zdrave hrane.« Ob tem še pristavi: »Nimam čezmerne telesne teže, saj se prehranjujem zdravo, živim zdravo, ne kadim, ne pijem alkohola, ne jemljem zdravil, sem telesno aktiven.« Vseeno pa ga je covid-19 izučil.
image
Slika iz njegovega koledarja za leto 2021

Zdaj vem!

»Na srečo sem se med okrevanjem in tudi po njem počutil vsakdanje. Slišimo pa za ljudi, ki nimajo takšne sreče, kot smo jo imeli jaz in moja družina. Velikokrat rečem, da se ne bojim virusa, ampak zlobe ljudi, ki lahko pobije več ljudi kot virus. Zato pa mislimo na sočloveka in skupaj naredimo lep jutri vsakemu izmed nas. Vsem polagam na srce, da se držimo ukrepov, vsaj zaradi drugih, če ne zaradi sebe. Zdaj vem, virus ne počiva in lahko doleti vsakega izmed nas. Sem močan in zdrav, ne vem pa, kaj bi se lahko zgodilo, če bi imel katero od bolezni že prej.«

Murko je eden naših redkih glasbenikov, ki je v teh neprijaznih časih delal in imel nastope.

Peti dan po okužbi s covidom-19 se mu je povrnil okus. »Spomnim se prvega dne, ko se mi je povrnil okus. To je bila prava veselica! Zaželel sem si velik ocvrt zrezek s krompirjem in ga seveda dobil. Tako zelo sem užival, ko so moje brbončice znova okušale. Dolgo sem hrepenel in čakal, da se bom lahko spet končno najedel do sitega in ob tem čutil, kar dam v usta. Naenkrat spoznaš, kako malo je v življenju treba, da si zadovoljen, kako veliko štejejo stvari, ki so v resnici majhne. A ko jih nekaj časa nimaš, ugotoviš, kako zelo so ti bile potrebne, in si hvaležen za vse, kar se ti je zgodilo in si mislil, da so same po sebi umevne. Zato pa, spoštujmo se in mislimo na druge. Zakaj bi trpeli zaradi svoje ignorance? Vsak posameznik šteje in vsak izmed nas lahko pripomore k boljšemu jutri. Prisluhnimo ljudem, ki so usposobljeni!« sklene štajerski slavček, vesel, da je spet zdrav.
Deli s prijatelji