NAZAJ JE

Ste že videli kaj po škandalu dela Boris Kobal?

Objavljeno 29. april 2019 17.32 | Posodobljeno 29. april 2019 17.32 | Piše: A. K.

Prah po aferi s plagiatom se je nekoliko polegel. V seriji Besa je upodobil italijanskega novinarja.

Boris Kobal je v seriji Besa upodobil italijanskega novinarja. FOTO: Planet TV
V začetku leta je odmeval škandal, v katerega je bil vpleten igralec Boris Kobal, ki je na natečaj Slovenskega ljudskega gledališča Celje (SLG Celje) kot izvirno slovensko komedijo prijavil komedijo Profesionalci espe.
image
Kobal je v javnem opravičilu konec januarja zapisal, da je pred leti doživel težko depresijo in da si je moral poiskati pomoč, a da se je občutje v zadnjih letih le poglabljalo. FOTO: Roman Šipić

V gledališču so po uprizoritvi ugotovili, da ta ni njegovo delo, temveč prevod italijanske komedije La prova generale (Generalka) italijanskega avtorja Alda Nicolaja. Kobal se je slovenski javnosti opravičil z besedami, da je v stiski naredil največjo neumnost v življenju, za kar je pripravljen odgovarjati, in prah se je nekoliko polegel.
image
Boris Kobal je v seriji Besa upodobil italijanskega novinarja. FOTO: Planet TV

Sredi marca naj bi prenehal opravljati dejavnost samostojnega podjetnika, njegovo kulturno-umetniško društvo Pod topoli, katerega zastopnik je, pa po evidencah sodeč posluje naprej. Tisti, ki igralca poznajo, pravijo, da se zaradi svojih dejanj kesa in da je pripravljen storiti vse, da bi napako popravil.
image
Igralci so le dober mesec uprizarjali komedijo Profesionalci espe. FOTO: Uroš Hočevar

»Verjamem, da je težko razumeti, kako je, ko si osamljen, depresiven in v hudi osebni stiski. Težko je razumeti, kako je, ko si star 63 let in želiš ustvarjati, vendar te gledališča preprosto ignorirajo. Občutek imaš, da si izbrisan. Vse življenje sem posvetil temu poklicu, tudi za ceno najbližjih. A vse to naenkrat nič več ne šteje. In v tej stiski sem naredil največjo neumnost v življenju: podpisal sem se pod delo nekoga drugega,« je med drugim zapisal v javnem opravičilu konec januarja.

V javnosti se zadnje čase ne pojavlja več, mu pa ob strani stojijo zvesti oboževalci, ki so na facebooku ustanovili skupino v njegovo podporo. »Vsi delamo napake, tisti, ki s prstom kažejo, so največje barabe,« je zapisano na družabnem omrežju, na katerem ima igralec 347 podpornikov.
13
tisoč evrov avtorskega honorarja za komedijo Profesionalci espe je moral vrniti.


Sicer pa ga lahko trenutno gledamo v seriji Besa, ki jo predvaja Planet TV in v kateri je upodobil italijanskega novinarja. Izjav o svoji vlogi v seriji, ki so jo posneli lani in ki je na Balkanu doživela velik uspeh, ni dajal, sta pa ob njem zaigrala tudi Sebastian Cavazza in Jure Ivanušič, ki se je odlično znašel v vlogi vodje kosovske Agencije za privatizacijo. 
Deli s prijatelji