PLAGIATOR

Nov udarec za Borisa Kobala?

Objavljeno 04. februar 2019 11.32 | Posodobljeno 04. februar 2019 13.07 | Piše: Ma. M., A. L.

Teče postopek izredne odpovedi. 

Boris Kobal. FOTO: Sandi Fišer
Zoper Borisa Kobala, plagiatorja, ki je dobesedno prepisal italijansko gledališko delo Alda Nicolaja ter 'ustvaril' svoje z naslovom Profesionalci espe, so v Šentjakobskem gledališču sprožili postopek izredne odpovedi. »Postopek poteka, ni še dokončen,« so potrdili v gledališču. Kobal je sicer tam direktor in umetniški vodja. V tej vlogi na spletni strani Šentjakobskega gledališča nagovarja takole: »Zakaj hoditi v gledališče? In zakaj hoditi v Šentjakobsko gledališče? Lahko bi na kratko rekel: Ker je vredno! Vredno je presedeti nekaj ur v letu v naši dvorani in enostavno uživati. Uživati v smehu, pa tudi v resnih razmislekih, ki jih ponuja posamezna predstava. Kot direktor in umetniški vodja imam svoje mnenje o tem, kako sestaviti repertoar. Ne verjamem, recimo, v floskule »resnih teatrov«, ki ponujajo nekakšne repertoarne rdeče niti, ki naj bi povezovale izbrana besedila. Zakaj je treba ukalupiti program?«
Nimajo želje za trženje plagiatorske predstave
SLG Celje je uredilo vse obveznosti glede avtorskih pravic z nosilci teh pravic in poravnalo obveznosti do teh iz naslova že odigranih predstav. Zaradi znanih okoliščin nadaljnje igranje predstave, ki se je izkazala za plagiat, nikakor ne more biti v interesu gledališča, zato je bila dokončno umaknjena s sporeda. Zadevo bodo od sedaj dalje obravnavali pristojni organi in strokovne službe.
 
SLG Celje nima pridobljenih pravic za uprizarjanje komedije La prova generale Alda Nicolaja in tudi nima interesa za njihovo pridobitev. Delo je bilo uvrščeno na repertoar kot nova izvirna slovenska komedija, sicer zanj ne bi bilo programskega interesa. 

Še manj je v interesu gledališča promocija in trženje predstave, obremenjene z negativno javno podobo zaradi že znanih okoliščin. Pravice do uprizarjanja v Sloveniji ni pridobil Boris Kobal, ampak drug pravni subjekt, ki pa nima dovoljenja, da to pravico prenaša na druge, so sporočili iz SLG Celje. 

Saša Strnad, predstavnica za odnose z mediji, nam je povedala, da bo odločitev zelo verjetno sprejeta danes: »Teče postopek izredne odpovedi o zaposlitvi v našem gledališču. V petek sta se soočili obe stranki, upravni odbor, ki direktorja tudi imenuje, pa bo predvidoma danes sprejel končno odločitev.« Pojasnila nam je še, da je nasprotna stran ponudila nekaj opcij. Več o tem ni povedala.
 
Kobala so maja 2017 izbrali za direktorja omenjenega gledališča. Izbran je bil na razpisu gledališča, ob izbiri pa je predlagal, da prevzame tako mesto direktorja kot tudi umetniškega vodje, ker lahko le na ta način uresniči svojo vizijo.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji