VOJAŠKA AKCIJA

Hrup z neba na Celjskem. Bralec: Kaj se dogaja?

Hrup je zmotil nekatere prebivalce Slovenije. Razkrivamo, kaj se je dogajalo.
Fotografija: Letala na slovenskem nebu. FOTO: Slovenska vojska
Odpri galerijo
Letala na slovenskem nebu. FOTO: Slovenska vojska

CELJE – »Ali vi veste kaj o letalih nad Celjem zadnje tri dni?« se je sredi tedna na nas obrnil bralec Mirnes. Ker smo o podobnih dogodkih v preteklosti že poročali in smo domnevali, da gre za vojaško vajo, smo pokukali na spletno stran Slovenske vojske (SV). Tam smo izbrskali obvestilo, da se je na volilno nedeljo z uvodno slovesnostjo na letališču Cerklje ob Krki začela sedemdnevna vojaška vaja Jadranski udar 2018 (angl. Adriatic Strike), na kateri SV v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvaja usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.


Na vaji sodeluje okoli 700 udeležencev, od tega približno 350 pripadnikov oboroženih sil Albanije, Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Španije in ZDA, kot opazovalke pa tudi Jordanija, Švica in Turčija. 

V vaji bodo uporabljena naslednja letala:

– pilatus PC-9, Slovenija in Hrvaška, 
– pilatus PC-7, Avstrija,
– aero L-159, Češka,
– aero L-39, Nizozemska,
– AMX, Italija,
– lear jet, Nemčija,
– saab JAS 39 Gripen, Madžarska,
– F-16, ZDA.

Letenje naj bi trajalo predvidoma do 8. junija, so si pa vzeli za rezervo še današnji dan – za morebitno izvedbo nerealiziranih nalog.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije