BRALKA POROČEVALKA

Bralka opozarja: Pazite se tega sporočila o računu NLB, to je prevara

Poglejte, kaj je treba storiti, če ste vpisali svoje podatke.
Fotografija: Tako je videti eno izmed sporočil. FOTO: zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Tako je videti eno izmed sporočil. FOTO: zaslonski posnetek

Na nas se je obrnila bralka Tea, ki želi opozoriti na prevaro z elektronsko pošto. Kot nam je sporočila, je dobila že več elektronskih sporočil, da so v njeni banki NLB »izboljšali varnostne ukrepe za elektronske transakcije in dodali nove predpise o varnosti plačil. Od vas zahtevamo obvezno potrditev,« je napisano v sporočilu. »Sledite spodnjim korakom, da znova omogočite svoje spletne funkcije.« V naslednjih korakih potem pošiljatelj zahteva osebne podatke in podatke z bančne kartice. 

Bralka opozarja vse, da gre za prevaro. Tako so sporočili tudi z NLB, kjer v zadnjem času beležijo povečano število lažnih sporočil prek elektronske pošte. »V sporočilih se pošiljatelj izdaja kot pošiljatelj banke ali druge zunanje institucije in prejemnike sporočil vodi na lažno spletno stran (npr. skrivajo se za pretvezo, da je kreditna kartica blokirana ali gre za izboljšanje varnostnih ukrepov),« navajajo v NLB. Povečano pa je tudi število sporočil v povezavi s sistemom Flik. 

Tako je videti eno izmed sporočil. FOTO: zaslonski posnetek
Tako je videti eno izmed sporočil. FOTO: zaslonski posnetek
Tako pridobljene podatke nato zlorabijo za izvajanje nepooblaščenih plačil predvsem na tujih spletnih straneh, in sicer v breme vašega bančnega računa ali plačilne kartice, pojasnjujejo v omenjeni banki in vam polagajo na srce: »Ne klikajte na povezavo v sporočilu, ki jo prejmete na elektronsko pošto ali na mobilni telefon. Tako sporočilo, ki je uvod v prevaro, je treba takoj izbrisati. Če dvomite v prejeto pošto,ali ste v lažno spletno banko morebiti že vnesli svoje identifikacijske podatke, nemudoma kontaktirajte kontaktni center banke ali svojega osebnega bančnika ter kartico blokirajte

Če imate tudi vi za nas zanimivo zgodbo, izpolnite spodnji obrazec.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas