VRAŽEVERJE

Zakaj petek, 13., velja za najbolj nesrečen dan v letu?

Strah pred petkom, 13., lahko postane celo fobija.
Fotografija: FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images, Istockphoto

Petek, 13., velja za nesrečen dan in nekateri se ga tako bojijo, da posežejo celo po nekaterih vraževerjih, da bi se zavarovali pred njegovo »hudobno magijo«. In kako je prišlo do tega, da je postal ta dan nesrečen? Duh petka, 13., izvira iz Biblije. Trdijo, da je bil ta dan nesrečen, ker so Jezusa žrtvovali v petek, na zadnji večerji pa jih je bilo 13, se pravi izdajalec Juda je bil trinajsti, piše Mirror.

Mnogi se bojijo petka, 13., zaradi številnih tragičnih dogodkov, ki so se zgodili na ta dan. Denimo Daz Baxter iz New Yorka je leta 1976 ostal doma ravno iz strahu pred petkom, 13., in potem je nanj padel strop. Leta 2010 je 13-letnika strela zadela točno ob 13.13. Vraževerni ljudje so v petek, 13., zelo previdni, zato se izogibajo nekaterim postopkom, kot so odpiranje dežnika v notranjosti, hoja pod lestvijo, hoja po razpoki na pločniku in podobno.

Strah pred petkom, 13., lahko postane fobija. Triskaidekafobija je ime za splošni strah pred številko 13, ki je tako razširjen, da nekateri hoteli 13 nadstropje in hotelsko sobo s to številko označujejo drugače, obstajajo pa tudi ljudje, ki nočejo živeti v hiši s številko 13 in podobno.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas