IVICA VERGAN

Počitek je zame prava muka!

Objavljeno 15. avgust 2020 08.00 | Posodobljeno 15. avgust 2020 08.00 | Piše: Anita Krizmanić

Neutrudna in vedno nasmejana dama, ki je Slovenke in Slovence osupnila v šovu Zvezde plešejo, ima zadnje tedne polne roke dela. S Primorskimi fanti je posnela dva videospota, pred kratkim so po dolgem času znova stopili na oder, poleg tega ves čas neumorno dela v hiši, okrog nje in pridno neguje svoj vrt, ki še nikoli ni bil lepši.

Energična in vedno nasmejana primorska dama pri 69 letih prekipeva od življenjske radosti.
Energična Ivica Vergan bo prihodnje leto dopolnila okroglih 70 let, vendar ji teh nikoli ne bi pripisali. Zato ker nikoli ne nerga, vedno ima polne roke dela, in če ji ga zmanjka, si ga najde. Izkušena glasbenica nam je zaupala, da je v zadnjih mesecih zelo pogrešala odre, a je imela njena skupina kljub temu veliko obveznosti. »Zelo ustvarjalni smo. Posneli smo deset pesmi za nov album, ki bo izšel septembra ali oktobra,« svoje fante pohvali Ivica. Doda, da so za naslovni pesmi posneli tudi dva videospota, zato jim ni bilo dolgčas.
image
Njen vrt je bogato obrodil in še nikoli ni bil tako lepo urejen.

»Moje poletje je fantastično!«

Pred kratkim so znova stopili na oder, in sicer v Postojni, koncert pa je bil zanjo po dolgih mesecih precej čustven. »Res je bilo lepo, sploh ne vem, kako bi opisala tiste občutke, ko smo spet stali na odru,« pove ganjeno. Oder je kraj, na katerem se najbolje znajde in počuti, a kljub temu od pomladi, ko je koronavirus prekrižal načrte tudi njeni skupini, ni izgubila upanja. »Priznati moram, da smo vsi nekako v pričakovanju tega konca in se trudimo ostati optimistični. Res pa je, da se nikakor noče prikazati tista lučka na koncu predora in malce se nas loteva nemir. Ko bi nam vsaj kdo dal upanje! Najhujši je dvom,« je iskrena Ivica, ki pa si s trenutno situacijo ne želi beliti glave, saj ima v nasprotju s številnimi mlajšimi kolegi glasbeniki veliko dela na različnih področjih.

Nikoli ne bo klasična upokojenka

Njen dan mine, kot bi mignil. Vstaja zgodaj zjutraj, skrbi za tri kokoške, ki ji vsak dan pridno nesejo jajca, ureja svoj vrtiček, skrbi za to, da so želodčki njenih najbližjih vedno polni, poleg tega jo razveseljujejo trije vnuki, Timotej, Filip in Dorotei. »Nikoli se nisem in se ne bom predala malodušju, čeprav me je v življenju kar precejkrat pošteno presekalo. S tem sem postala še močnejša, saj sem takšna oseba, ki se hitro prilagodi vsaki situaciji. Nič mi ne pomaga, če jokam,« nas Ivica navduši s svojim optimizmom. Zaupa nam, da skrbi tudi za svojega 92-letnega tasta, ki ji kljub temu, da ima precej zdravstvenih težav, zapolni dneve in jo razveseljuje. »Moje poletje je fantastično! Delam, hodim na plažo, vozim se z vespo v Ankaran in nazaj. Lepo mi je!« se zasmeji Ivica. Njene pridne roke vsak prosti trenutek obdelujejo vrtiček, in ta še nikoli ni bil tako urejen kot letos. »Kar zraste na njem, sproti vlagam v kozarce. Doslej sem vložila 50 kozarcev kumaric, pa še kaj se bo našlo v moji shrambi.
image
Primorski fantje so v letošnjem poletju posneli album in dva videospota.

Pozimi zagotovo ne bomo lačni,« doda v smehu. Ta neverjetna ženska pravi, da ne pozna počitka. »Počitek je zame prava muka! Preganjavico imam, da moram ves čas kaj početi. Zdi se mi škoda časa, da bi poležavala. Prihodnje leto jih bom imela 70, pa si ob tem mislim, kaj pa če kmalu ne bom mogla več postoriti toliko stvari, kot jih zdaj? Treba je izkoristiti zdravje, moč in čas, nekaj narediti, delati,« nas pusti brez besed. Si torej klasičnega upokojenskega življenja sploh ne more predstavljati? »Kakšno pa je to?« nas spravi v smeh. »Veste kaj, jaz si resnično ne znam predstavljati, da bi doma reševala križanke, ležala na kavču ali pletla kape in rokavice. Jaz vzamem kosilnico v roke in kosim travo tudi po največji vročini. Če pa resnično ne bi imela česa početi, bi se zagotovo lotila kakšnega prostovoljstva,« odločno pove Ivica, a prizna, da tudi njo bolijo sklepi, vendar si v tistem trenutku prigovarja, da se mora vzeti v roke in da ni čas za bolečino in nerganje. »Odpravim se na dolg sprehod, se razmigam in sem takoj drug človek. Tako je treba živeti,« nas za konec napolni s svojim večnim optimizmom.
 
Deli s prijatelji