PREBAVA

Živila, ki se jim izognite, če vas muči zaprtje

Med njimi so tudi zeleni čaj, bela moka in banane.
Fotografija: Oluščeni riž ni prebavi prijazno živilo. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Oluščeni riž ni prebavi prijazno živilo. FOTO: Thinkstock

Zaradi pretežno sedečega načina življenja in z vlakninami skope ter predelane hrane je zaprtje v sodobnem času pogost pojav. Preredko odvajanje blata vodi v napihnjenost, želodčne krče, kadar zadeva postane kronična, pa tudi v zapeko.
Težavo je najlažje preprečiti z uravnoteženo in s pestro prehrano. »Vlakna so tista, ki zagotavljajo dobro prebavo, prav tako je v preprečevanju zaprtja treba uživati primerno količino tekočine,« svetuje prehranska strokovnjakinja Leslie Bonci in dodaja, da je ključna za dobro delovanje prebavil tudi redna telesna aktivnost. Na drugi strani pa bi se morali vsi, ki jih pogosto pesti zaprtje, izogibati nekaterim živilom. Zlasti naslednjim.

Mlečni izdelki

Ti lahko poslabšajo stanje pri posameznikih, pri katerih je razvita netoleranca na laktozo. Po besedah prehranske strokovnjakinje je prepričanje, da mleko na splošno povzroča zaprtje, mit. Res pa je, da težave s prebavo mlečni izdelki izzovejo pri vseh, ki ne morejo predelati v njih prisotnih sladkorjev, ali povedano drugače, so netolerantni na laktozo.

Ocvrta hrana

Kot opozarja Boncijeva, se nasičene maščobe prebavljajo počasneje od sadja in zelenjave, zato se je pri nerednem odvajanju blata z njimi bogatim živilom, kamor sodi tudi ocvrta hrana, bolje izogibati.

Bela moka

Povem je oropana vlaknin in iz nje izdelana živila skozi prebavila potujejo počasi, s tem pa še okrepijo simptome zaprtja. Boljša izbira so, tudi s tega vidika, izdelki iz polnozrnate moke.

Čaj

Ta je morda presenečenje, a Boncijeva prepogosto uživanje pravega čaja odsvetuje vsem, ki jih pesti zaprtje. »Zeliščni čaji nimajo negativnega vpliva na prebavo, čajem, ki vsebujejo kofein, pa se je bolje izogibati. Res je, da v majhnih količinah ti na delovanje prebavil vplivajo spodbudno, pretiravanje z njimi pa lahko zaradi kofeina izzove dehidracijo in tako še okrepi težave.«

Banane

Drži, da so zdrave in vsebujejo vlaknine, a če imate težave z odvajanjem blata, si v zmernih količinah privoščite le povsem zrele in ne tistih, katerih olupki so še zeleni. Te namreč lahko poslabšajo zaprtje.

Riž

Beli riž se v prebavnem traktu zadržuje dolgo in zato težave s prebavo okrepi. Veliko boljša izbira je rjavi, neoluščeni riž, ki dovaja tudi prebavilom prijazne vlaknine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije