OLAJŠANJE

Močna začimba, ki v nekaj minutah prežene zobobol

Priskrbite si klinčke.
Fotografija: Pri zobobolu so klinčki učinkovita prva pomoč. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Pri zobobolu so klinčki učinkovita prva pomoč. FOTO: Thinkstock

Zobobol je res neprijetna zadeva, ki se vselej pojavi v najbolj neprimernem trenutku, torej tedaj, ko obisk zobozdravnika iz takih ali drugačnih razlogov ni mogoč. V tem primeru izhod v sili ponuja začimba značilnega vonja in okusa. Gre za klinčke, ki vsebujejo spojino eugenol. Ta se ponaša z močnim anestetičnim in antiseptičnim učinkom, zato blaži bolečino ter hkrati prežene slab zadah. Z njimi si lahko pomagate na tri načine.
 

Klinčki v prahu


Usta najprej sperite s slano vodo, nato pa ščepec mletih klinčkov posujte na zob in obzobna tkiva ob njem. Že po nekaj minutah bo bolečina popustila.
 

Celi klinčki


Usta sperite s slano vodo. Vzemite dva, tri klinčke in jih položite v bližino zoba, ki povzroča bolečine. Počasi jih žvečite, da se sprostijo v njih prisotne aktivne snovi, ki blažijo bolečino.
 

Eterično olje klinčkov


Najučinkovitejša mešanica proti zobobolu je pripravljena iz pol žličke olivnega olja in dveh kapljic eteričnega olja klinčkov. Mešanico z vatirano palčko nanesite na boleč zob. Eteričnega olja klinčkov ne uporabljajte samostojno. Pred tem sperite usta s slano vodo.

Pozor: Vse te rešitve nudijo izhod v sili. Takoj ko bo mogoče, pa obiščite zobozdravnika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije