Tradicionalna kitajska medicina

Dihalna vaja proti stresu

Tradicionalna vaja obnavlja ravnovesje in sprošča napetosti. Obenem spodbuja živčni sistem s povečanjem nivoja kisika.
Fotografija: Redno izvajanje vaje vas bo pomirilo in laže se boste spopadali z izzivi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Redno izvajanje vaje vas bo pomirilo in laže se boste spopadali z izzivi. FOTO: Thinkstock

V samo nekaj minutah si boste s tradicionalno kitajsko dihalno vajo pomagali obnoviti ravnovesje in notranji mir, sprostila pa se bo tudi napetost v mišicah, ki blokira pretok življenjske sile.
Pa začnimo. Stojte. Dvignite roke pred sabo v položaj s pokrčenimi členki, ki spominja na psa, ki prosjači za hrano. Nato hkrati zategnite vse mišice v telesu, pri čemer globoko dihajte. Noge, roke, trebuh in celo obraz morajo biti napeti. Potem sprostite mišice in počasi izdihnite. Po popolnem izdihu se rahlo stresite in sprostite napetost.
Položite roke na trebuh ali eno roko na prsi in drugo na trebuh. Občutite, kako se premika vaš dih in ga poskusite povleči v trebuh. Osredotočite svojo zavest na vrh glave pa vse navzdol do popka in preverite, ali lahko razširite trebuh, ne da bi pritiskali z želodčnimi mišicami, temveč jih sproščate. Sprostite membrano in ko vdihnete, se trebuh dvigne.
Ponovite vsak korak. Na koncu bi morali biti bolj sproščeni in v sedanjem trenutku. Vaja pomaga spodbuditi živčni sistem s povečanjem ravni kisika v telesu. Če namreč možgane oskrbite z več kisika skozi krvni obtok, to pomaga umiriti podivjani um, poleg tega pa spodbuja energijske kanale in centre. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije