UČINKOVITO

Utrujenost premagajte brez kave

Obstajajo načini, s katerimi je mogoče prav tako učinkovito premagati utrujenost in slabo koncentracijo kot s skodelico kave.
Fotografija: Novi odmerek energije in koncentracije si zagotovite brez skodelice kave. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Novi odmerek energije in koncentracije si zagotovite brez skodelice kave. FOTO: Thinkstock

Eden od vzrokov za utrujenost in upad koncentracije je nizek krvni tlak. Tega običajno spremljajo še vrtoglavica, zamegljen vid, nepravilno bitje srca in bleda polt. Večina tedaj, ko se kateri od teh simptomov pojavi, pomisli na še eno skodelico kave. A ker z njo ni dobro pretiravati, hkrati je njen učinek le kratkotrajen, poglejte, kako jih lahko premagate brez nje.

Z uravnoteženimi rednimi obroki

Neredni obroki ter način prehranjevanja, ki ne vključuje vseh hranljivih snovi v priporočenih količinah, onemogočajo pravilno oskrbo organizma z energijo, kar vodi v upad življenjske moči ter slabo počutje. Redni in uravnoteženi obroki so zato prvi korak k premagovanju utrujenosti.

Z juhami in s primerno količino tekočine

V prid večje količine energije in boljše koncentracije ne pozabite na primerno hidratacijo: pijte dovolj vode, jejte sadje, ki vsebuje veliko tekočine, ter se čim večkrat pogostite z juhami, ki jim dodajte zmerno količino soli.

Bodite pozorni na vitamine in minerale

Zlasti je pomemben vitamin B12, ob njem pa še vitamin C, kalcij, kalcij, železo in beljakovine. Na svoj jedilnik čim večkrat umestite zeleno zelenjavo, pomaranče, banane, brokoli, fižol, grah, semena sončnic, pšenične kalčke, rdečo peso, zeleno, krompir in suho sadje.

Bodite aktivni

Vadba pozitivno vpliva na krvni tlak, vendar le, če vsaj na začetku ni pretirana, sicer ima lahko ravno nasprotni učinek. Za dvig energije in uravnavanje krvnega tlaka so najbolj priporočljivi hoja, rahel tek, plavanje, zmerna vožnja s kolesom in rolanje.

Izogibajte se prhanju z vročo vodo

Ostanite pri mlačni vodi, zadnji curek pa naj bo kar najbolj mrzel. Tudi tako je mogoče spodbuditi krvni pretok, pozitivno vplivati na krvni tlak ter pregnati utrujenost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije