Po obilnih praznikih poskrbimo za zdravje: rdeča za kri

Je odličen vir folne kisline in antioksidantov, niža povišan krvni tlak in viša odpornost: rdeča pesa je superživilo.
Fotografija: S sokom ohranimo največ hranil.
Odpri galerijo
S sokom ohranimo največ hranil.

Morda ni najlepša zelenjava, je pa zagotovo ena najmočnejših: rdečo peso zlahka označimo za superživilo. Po ajurvedi je živilo, ki greje, zato je še kako primerna za mrzle zimske dneve. Bogata je s hranili, potrebnimi za zdravje, kot so železo, jod, mangan, kalij, baker, magnezij, vsebuje vitamina C in B6, pa antioksidativne pigmente betalaine, ki pomagajo ohranjati zdravje srca in ožilja.

Med barvili betalaini omenimo betain, ki deluje podobno kot ginseng ter živila z vsebnostjo kofeina. Rdeča pesa je nizkokalorična in lahko prebavljiva zelenjava. Temno rdečo barvo ji dajejo rdeči pigmenti betacianini, ti so tudi močni antioksidanti, ki pomagajo preprečevati več degenerativnih bolezni.
FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images
FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images

V starem Rimu so z rdečo peso zdravili vročino in zaprtje, ob koncu srednjega veka pa tudi druge bolezni, predvsem prebavne motnje in krvne bolezni. V antiki so uporabljali pesno listje, ki po okusu spominja na špinačo ali blitvo; bogato je z betakarotenom, klorofilom, folno kislino, kalijem, železom in vitaminom A.

Z uživanjem pesnih listov, pravi ljudsko zdravilstvo, lahko vplivamo na ohranjanje vida pa tudi razpoloženje, saj vsebuje aminokislino triptofan, ki sodeluje pri izgradnji serotonina, za katerega vemo, da izboljšuje razpoloženje. A bolj kot liste jemo koren, in to najpogosteje kot solato, čeprav lahko rdečo peso pripravimo na mnogo načinov.

Da bi izkoristili njen maksimum, je najbolje uživati presno, denimo kot sok, z malce limonovega soka, dodajamo pa jo lahko tudi v smutije. Rdeča pesa je sestavni del razstrupljevalnih diet, spodbuja prebavo in delovanje jeter. Njene vlaknine pozitivno vplivajo na zdravje prebavnega trakta pa tudi srčno-žilni sistem, nižajo lahko raven holesterola v krvi, po nekaterih podatkih za kar 40 odstotkov.

Sok se priporoča ljudem, ki imajo povišan krvni tlak – pol litra na dan ga priporočajo znanstveniki –, pa tudi za krepitev odpornosti, saj stimulira limfni sistem. Ker krepi mišično vzdržljivost, se priporoča pri povečanem fizičnem naporu, trdijo britanski znanstveniki. A začnite počasi, z majhnimi količinami.

Čeprav količina železa, ki ga vsebuje, ni visoka, je njegova kakovost izjemna, zato ni čudno, da jo od nekdaj uporabljamo za zdravljenje oziroma preprečevanje slabokrvnosti, kar je tudi znanstveno potrjeno. In ne skrbite, če se vam po uživanju rdeče pese urin in blato obarvata rdeče, gre za nenevaren pojav. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije