ZADAH

Adijo, zadah!

Za neugoden zadah je najpogosteje kriva slaba ustna higiena ali pa neustrezna prehrana.
Fotografija: Vsak se kdaj sreča z neugodnim zadahom. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vsak se kdaj sreča z neugodnim zadahom. FOTO: Guliver/Getty Images

Verjetno ni nikogar, ki bi užival v smradu, nihče ne mara slabega zadaha. Običajno se niti ne zavedamo, da širimo neugodne vonjave, dokler nas na to ne opozorijo drugi.

Vsak se kdaj sreča z neugodnim zadahom. FOTO: Guliver/Getty Images
Vsak se kdaj sreča z neugodnim zadahom. FOTO: Guliver/Getty Images

Z zadahom, medicinski izraz zanj je halitoza, se nekajkrat v življenju sreča prav vsak. Zanj so kriva nekatera medicinska stanja, pogosto pa je posledica nezadostne ustne higiene, slabih prehranjevalnih navad in življenjskega sloga. Žvečenje žvečilnih gumijev in lizanje bombonov, zlasti mentolovih, ga kratkoročno prikrije, a ne odpravi vzrokov zanj. Pa poglejmo.

Zobe redno ščetkamo in uporabljamo zobno nitko. FOTO: Guliver/Getty Images
Zobe redno ščetkamo in uporabljamo zobno nitko. FOTO: Guliver/Getty Images

Najprej moramo poskrbeti za zdravje v ustih, zato redno obiskujmo zobozdravnika. In skrbimo za higieno, zobe si moramo umiti vsaj dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. Za dobro zdravje ustne votline in preprečevanje zadaha moramo uporabljati še zobno nitko, s katero odstranimo ostanke hrane, tudi intradentalno ščetko.

Med vsakim ščetkanjem odstranimo tudi morebitne nečistoče s površine jezika, zlasti z zadnjega dela, kjer je največ bakterij, ki, če so tam dolgo, lahko sproščajo neugoden vonj. Ščetko menjajte vsake tri mesece.

Tudi suha usta oziroma pomanjkanje sline lahko povzročajo neugoden zadah, zato je treba dovolj piti, ves dan po požirkih. Ko smo ravno pri pitju: pogost vzrok zadaha je dehidracija. Če ne pijete dovolj vode, se bakterije hitreje širijo, mikrobi pa zlasti uživajo v ostankih hrane med zobmi.

Včasih zadah ni posledica slabe ustne higiene, ampak porušenega ravnotežja črevesne flore.

Pomagajmo si z živili, ki vsebujejo probiotike. Ljudska medicina priporoča žlico jabolčnega kisa v skodelici mlačne vode: napitek pomaga zdravju prebavnega trakta, popijemo ga pred jedjo, nekateri pravijo, da tudi niža raven slabega holesterola. Dve muhi na en mah, torej.


Pomagamo si lahko tudi z žvečenjem listov sveže poprove mete ali peteršilja. Tudi cimet vsebuje eterično olje, ki učinkovito nevtralizira zadah, pa še bakterije ubija. V kozici zavrite skodelico vode in žličko cimeta, dodajte lovorjev list in ščepec kardamoma.

Slab okus in vonj lahko prežene meta. FOTO: Guliver/Getty Images
Slab okus in vonj lahko prežene meta. FOTO: Guliver/Getty Images

Pustite vreti pet minut, potem precedite, s tekočino pa spirajte usta dvakrat na dan, a se pripravku izogibajte, če ste alergični na cimet. Poskrbite za uravnoteženo prehrano, jejte sveže sadje in zelenjavo, denimo jabolka in korenje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije