Samozavestno na prvi zmenek

Večinoma je vsem nerodno, tudi če se dobro počutite v svoji koži. Samozavest si pred srečanjem okrepite z nekaj preprostimi triki.
Fotografija: Že ko se pripravljate na zmenek, lahko z nekaj triki ublažite živčnost. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Že ko se pripravljate na zmenek, lahko z nekaj triki ublažite živčnost. FOTO: Guliver/Getty Images

ŽE PRI PRIPRAVAH na zmenek se držite rutine, saj to spodbuja pogum, pravijo psihologi in dodajajo, da je nervoza normalna. Bolj kot to, da bi jo preprečili, gre za to, da nesproščenost ne ogrozi vaše sposobnosti pokazati simpatiji, kdo ste v resnici. In če se pripravite, vam to lahko pomaga proti napetosti. Ne le da boste z več samozavesti privlačnejši, s tem imate tudi več možnosti za drugi zmenek. Zato se morate predstaviti v pravi luči, hkrati pa zmenka ne jemati preveč resno. Slednje je namreč ključno, saj boste le tako ustvarili sproščeno in zabavno vzdušje.

Prvi trik, da se boste počutili, kot da imate vse pod nadzorom, je, da sodelujete pri tem, kje in kdaj se boste srečali in kaj boste počeli. Naj vas ne bo strah predlagati določene restavracije, v kateri se počutite domače, ali dejavnosti, ki bo poudarila vaše veščine – kegljanje, mini golf, kuharski tečaj. Ko opravljate nekaj, kar vas zanima, boste zažareli, hkrati pa bo to ublažilo stres. Ker ne boste šele odkrivali, ali vam dejavnost ugaja ali ne ter kako se boste odrezali, se boste lažje sprostili.

Ko se pripravljate, si predvajajte glasbo, ki vam je všeč, saj vas bo avtomatično spravila v boljšo voljo. Študija, objavljena v Social Psychological and Personality Science, je pokazala, kako se počutimo pred poslušanjem določene glasbe in po njem. Odkrili so, da tista z močnimi basi spodbuja, da se počutimo močnejše, zato izberite take skladbe. Med oblačenjem tudi zaplešite, saj vas bo fizična aktivnost spravila v dobro voljo. Ni treba, da se zaženete v telovadnico in prepotite, srčni utrip in razpoloženje si pospešite že z nekaj plesnimi koraki. Pomaga tudi smeh, zato si pred zmenkom oglejte kakšen zabaven posnetek na youtubu. Zamotil vas bo, da ne boste razmišljali samo o tem, kaj vas čaka, hkrati pa se boste sprostili.
Psihologi pravijo, da je normalno, da ste na zmenku na trnih, a vseeno pokažite svoj pravi obraz.  FOTO: Guliver/Getty Images
Psihologi pravijo, da je normalno, da ste na zmenku na trnih, a vseeno pokažite svoj pravi obraz.  FOTO: Guliver/Getty Images

Če imate dovolj časa, preletite novice, nadaljujejo psihologi. Tako boste imeli v zalogi nove pogovorne iztočnice. Čeprav jih ne potrebujete, boste mirni, da jih imate na voljo. Pametno je, da pridete na dogovorjeno mesto nekaj minut prej, saj se boste lahko razgledali in privadili na okolje, kar je pomembno, če še nikoli prej niste bili tam. Če se boste nekje počutili udobno, boste tudi bolj samozavestni.

Če poskusite vse našteto, a imate vseeno malce treme, je to običajno, saj ste človek in krvavi pod kožo. Na prvem zmenku ni nikomur povsem prijetno. Tolaži naj vas, da je vaša simpatija najverjetneje enako na trnih kot vi. Bolj se boste trudili nadzorovati situacijo in skriti zadrego, več moči bo imela ta nad vami. Samozavest namreč izhaja iz popolnega sprejemanja situacije, četudi je začinjena z malce nervoze.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije