Koga razhod najbolj prizadene in kdo ga najtežje preboli

Ženske neposredno po razhodu občutijo več bolečine, moški pa se težje sprijaznijo z njegovimi posledicami.
Fotografija: Ženske po razhodu trpijo bolj, moški dlje. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ženske po razhodu trpijo bolj, moški dlje. FOTO: Thinkstock

Po razhodu so ženske deležne večje bolečine, moški pa po njem trpijo dlje in se težje soočijo z njegovimi dolgoročnimi posledicami, je pokazala nova raziskava univerze Binghamton iz New Yorka, ki je nastala v sodelovanju z univerzitetnim kolidžem v Londonu. Znanstveniki so med njo k sodelovanju povabili šest tisoč prostovoljcev z vsega sveta, da bi spoznali, kako razhod v resnici vpliva na posameznike. Na podlagi njihovih pričevanj so zaključili, da ženske neposredno po njem utrpijo več bolečine, ne zgolj čustvene, temveč tudi fizične, česar ne bi smeli ignorirati. S tem so potrdili izsledke predhodnih raziskav, da konec zveze ne prinese le čustvenega nelagodja, temveč tudi fizično bolečino.

Bolečina ni namišljena

»Med razhodom se v možganih pri ženskah aktivirajo isti centri kot med vzroki za fizično bolečino, zato bi lahko v hujših primerih pomagala protibolečinska zdravila,« so zapisali strokovnjaki in dodali, da je to posledica tega, da pripadnice nežnejšega spola razmerje doživljajo resneje od moških.

Večji vložki

»Preprosto povedano so ženske z evolucijskega vidika tiste, ki v odnos vlagajo več. Ob tem gre opozoriti še na dejstvo, da so one pri izbiri previdnejše ter v selekcijo vlagajo več energije, saj lahko že kratko intimno srečanje pripelje do nosečnosti, mesecev dojenja in skrbi za otroka, moški lahko odide brez kakršnih koli nadaljnjih vlaganj,« je povedal Craig Morris z univerze Binghamton, glavni avtor raziskave. »Z ženskega vidika izbira partnerja vselej prinaša določeno tveganje za njeno prihodnost, kar pomeni, da izgubo življenjskega sopotnika doživljajo kot izgubo možnosti za potomce in družino. Vse to so razlogi, da jim razhod zadaja več bolečine. Zanimivo pri tem je, da so moški, ki so sodelovali v študiji, konec zveze prebolevali dlje, kajti zanje prinaša dolgoročne posledice.«

Žalostna spoznanja

Avtorji raziskave so namreč dokazali, da moški kasneje naletijo kar na nekaj ovir. »On mora po koncu zveze ponovno na lov ter poiskati zamenjavo za nekoga, ki ga je izgubil, in kar je najhuje, morda spozna, da je oseba, ki je odšla iz njegovega življenja, nenadomestljiva, kar pomeni, da posledice razhoda občuti še dolgo po tem, ko si njegova nekdanja partnerica po začetni bolečini opomore in nadaljuje življenje,« je zaključil Morris.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije