PREDAH

Spolna abstinenca: za in proti

Čeprav je seks pomembna sestavina partnerske zveze, tudi spolna abstinenca lahko pripomore k boljšemu partnerskemu odnosu.
Fotografija: Zavestno odrekanje spolnosti ima pozitivne in negativne posledice. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Zavestno odrekanje spolnosti ima pozitivne in negativne posledice. FOTO: Thinkstock

Obstajajo številni razlogi, ki pare napeljejo k spolni abstinenci, je povedala spolna terapevtka Jessica O'Reilly in izpostavila pozitivne ter negativne plati seksualne suše.

Razlogi za

»Pari, ki se zavestno odločijo za predah v spolnosti, trajajoč vsaj mesec dni, si zagotovijo priložnost na novo opredeliti razmerje ter se spoznati in povezati na drugih ravneh. Z dotiki neseksualne narave spoznavajo partnerjevo telo, največ pa imajo od abstinence ženske, ki med spolnim odnosom ne dosežejo vrhunca, saj se lahko z masturbacijo učijo, kako ga doseči. Omeniti gre še, da da ob daljši suši spolna energija in libido moških narasteta, kar nedvomno tedaj, ko se obdobje zaključi, pozitivno vpliva na spolni odnos.

Razlogi proti

»Seks je sam po sebi največji afrodiziak in za ženske velja, da več ko seksajo, bolj si to želijo, ter obratno. Če iz njihovega življenja izgine, se počutijo manj poželjive in privlačne, kar negativno vpliva na njihovo samozavest,« je povedal spolni terapevt David McKenzie. Poleg tega abstinenca, če odnos ni ustrezen, težave in nesoglasja še poglobi in ustvari večji prepad med partnerjema. Sam seks namreč zbližuje na čustveni ravni, za kar je odgovoren hormon oksitocin, ki se med njim sprošča v možganih. Spolna suša v tem primeru nedvomno ni koristna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije