STAROST

Ključ do sreče v starosti je seks

Sreča je skrita v mnogih stvareh.
Fotografija: Pari, ki vzdržujejo spolno življenje tudi v starosti, so praviloma tesneje povezani na vseh ravneh. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Pari, ki vzdržujejo spolno življenje tudi v starosti, so praviloma tesneje povezani na vseh ravneh. FOTO: Thinkstock

Življenje s seksom je lepše, je pokazala raziskava, v katero je bilo vključenih 7000 posameznikov, starejših od 65 let. Na podlagi njihovih pričevanj so strokovnjaki zapisali, da se ključ do zadovoljstva v starejšem življenjskem obdobju ne razlikuje bistveno od vodnjaka sreče v mladosti. Strokovnjaki z univerze Anglia Ruskin so odkrili, da so starejši ljudje mnogo srečnejši, če se ljubijo vsaj dvakrat na mesec, v primerjavi s tistimi, ki to počnejo redkeje ali sploh ne. Ne zgolj zaradi občutkov, ki jih prevevajo po orgazmu, temveč tudi zaradi pozitivnega učinka na splošno zdravje.

Seks za lepšo starost

»Prepričanje, da starejši niso zainteresirani za seks, je povsem zmotno. Prav tako kot tudi, da spolnost na življenje starostnikov nima vpliva. To ne drži, saj aktivno spolno življenje zmanjšuje verjetnost težav s srcem in poveča zadovoljstvo v starosti,« je povedal avtor Lee Smith. Rezultati raziskave so pokazali, da je kakovost življenja moških okrnjena zaradi izgube libida in redkejših spolnih odnosov. Ženske sicer sam seks manj pogrešajo, jim pa občutke zadovoljstva prinašajo dotiki in izkazovanje pozornosti po intimnem aktu.

Srečni, povezani in zadovoljni

»Dejstvo je tudi, da se med seksom v telesu pospešeno sproščajo endorfini, ki po spolnem odnosu zagotavljajo dobro počutje, lahko bi rekli blaženost. Pari, ki vzdržujejo spolno življenje tudi v starosti, so praviloma tesneje povezani na vseh ravneh, tesna povezava s partnerjem pa je prav tako eden od pogojev za srečno življenje. Zato pozabite na predsodke, da spolnost ne sodi v življenja starejših in v seksu uživajte čim dlje,« meni Smith.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije