KOSTANJ

Sladek je, a ne redi

Govorimo o priljubljenem kostanju, energijsko bogatem plodu, ki v nasprotju z drugimi orešastimi plodovi vsebuje vitamin C
Fotografija: Autumn edible chestnuts in burlap bag on wooden rustic table. Fall background. FOTO: Eskymaks Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Autumn edible chestnuts in burlap bag on wooden rustic table. Fall background. FOTO: Eskymaks Getty Images/Istockphoto

Sezona odpadanja listov prinaša enega najbolj priljubljenih jesenskih plodov: kostanj. Samo pomislite na vonj po pečenem kostanju na hladen jesenski večer! No, letošnja jesen nam je naklonjena tako po toplem vremenu kot kostanju. Tega so jedli od nekdaj, gojiti so ga začeli na Kitajskem in Japonskem, rimske legije so ga prinesle v Evropo. Po ulicah Rima se je vonj pečenega kostanja širil že v 16. stoletju.

Chestnut isolated on white FOTO: Morningarage Getty Images/Istockphoto
Chestnut isolated on white FOTO: Morningarage Getty Images/Istockphoto

Spada med visoko hranilna živila, v 100 gramih je 2,9 grama beljakovin ter 44 gramov ogljikovih hidratov, glavna sestavina pa je škrob, okoli 44 odstotkov ga je v surovem. Kostanj pripada skupini orešastih plodov, a od sorodnikov orehov, mandljev in lešnikov se razlikuje po nizki vsebnosti maščob, edini vsebuje vitamin C, je izvrsten vir vitaminov B6, B1, B2 in tudi folatov, ki so sicer tipični za zeleno listnato zelenjavo. Vsebuje še magnezij, baker, mangan, železo, kalcij, fosfor, cink ter kalij.

Veliko je razlogov, da postane del naše prehrane. ​Ker je bogat z minerali in vitamini skupine B, krepi zdravje živčnega sistema ter pomaga preprečevati nevrološke spremembe in težave. Koristi tudi v boju proti anemiji, saj vsebuje precej železa. ​Ste vedeli, da je kostanj dober za zobe in kosti? In sicer zaradi kombinacije kalcija, fosforja in magnezija. Zaradi visoke vsebnosti rastlinskih vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov daje občutek sitosti, kar je zlasti pomembno za nadzor teže: če smo siti, pač ne bomo posegali po prigrizkih. Jedo ga lahko tudi diabetiki, saj se inzulin po uživanju ne dvigne hitro.


Vsebuje vse esencialne aminokisline, kar je pomemben podatek za vse, ki se prehranjujejo vegansko, za starejše in športnike, za slednje in tudi za otroke je primeren tudi zaradi svoje energijske vrednosti (100 g pečenega kostanja vsebuje 245 kcal). Krepi imunski sistem, varuje zdravje črevesja, saj vsebuje rastlinske vlaknine, pa tudi srca, saj so v njem dobre maščobe, ter zagotavlja dobro razmerje maščobnih kislin omega 3 in 6 ter kalij in malo natrija. In čeprav je kostanj izjemno hranljiv, je tudi težko prebavljiv, zato ga ne pojejmo veliko. Zanimivo je, da pečen vsebuje več vitaminov, kuhan pa več mineralov. Čaj iz kostanjevih listov je znano ljudsko zdravilo proti težavam z dihalnim sistemom, denimo bronhitisu.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije