OKUSNO

Recept: polenta z zelenjavo

Objavljeno 20. september 2019 11.27 | Posodobljeno 20. september 2019 11.27 | Piše: A. K.

Polento uživamo v slanih ali sladkih jedeh, je nepogrešljiva priloga h golažu, tudi osnova za lahke kolače.

FOTO: Guliver/Getty Images
Polento običajno pripravimo in ponudimo kot prilogo, mnogi jo obožujejo v kombinaciji z mlekom ali ocvirki. Iz nje lahko naredimo tudi imenitne glavne jedi. Lahko jo uporabimo namesto testa za pico, jo kombiniramo z zelenjavo ali mesom, tudi s sirom se dobro ujame. Lahko je podlaga za narastke, odlična je narezana na koščke in popečena na žaru ali v pečici.

Pri tem ji dodajamo različne okuse, namažemo jo s strtim česnom, dodamo liste sveže zelenjave, na primer rukole, ali na tanke lističe narezane redkvice. Če jo pečemo v pečici, jo potresemo s sirom. 

Za 4 osebe:

1 skodelica polente
3 skodelice vode
1 por
1 bučka
2 paradižnika
sol, poper, olje
150 g naribanega parmezana
1 jajce

Zelenjavo očistimo, por narežemo na koščke, bučo naribamo, posolimo in pustimo stati. Paradižnik narežemo na kose. V kozici segrejemo olje in nanj stresemo por. Dušimo, dokler ne ovene. Dodamo naribano bučko, ki smo jo pred tem dobro oželi, solimo in popramo ter premešamo. Dušimo kakih deset minut. Polento skuhamo po navodilih in še vroči primešamo dušeno zelenjavo. Maso razdelimo po pomaščenem pekaču. Jajce razžvrkljamo in zmešamo s sirom. Z mešanico premažemo polento. Potresemo z začimbami in koščki paradižnika. Pečemo pri temperaturi 190 stopinj približno 15 minut.
Deli s prijatelji