OKUSI

Pri Trubarjevi mami je vse domače

Ponujajo slovenske avtohtone jedi iz lokalnih in ekoloških sestavin, od krač, golažev do ješprenja, poskrbijo pa tudi za sladkosnede.
Fotografija: Dada Jerovšek in Mojmir Šiftar FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Dada Jerovšek in Mojmir Šiftar FOTO: Marko Feist

Predolgo smo Slovenci vihali nos nad hrano naših prednikov, medtem ko smo z odprtimi rokami sprejemali tradicionalne jedi naših sosedov ter narodov iz bolj oddaljenih koncev sveta. Na vprašanje, zakaj je tako, ima najbrž vsak svoj odgovor, a dejstvo je, da smo slovenski kulinariki delali krivico. Ne nazadnje, kot poudarja Maja Uran Maravič, izredna profesorica na Fakulteti za turistične študije Univerze na Primorskem, imamo na našem malem koščku zemlje odlične razmere za pridelavo vseh vrst sestavin, ki nam jih drugi narodi lahko zavidajo. Lokalno pridelana zelenjava in sadje sta okusna in hranilna, živali se marsikje pasejo na neokrnjenih pašnikih, čebele na obilici cvetočih rastlin, ki jih še niso uničili pesticidi ... Iz okusnih ter kakovostnih sestavin lahko nastane le okusna in kakovostna hrana. Takšna, kakršno so imeli na mizah naši predniki. Morda bolj kot mi sami v njihovi zapuščini uživajo tujci, turisti, ki jih je pri nas vedno več, prek njih pa smo morda tudi sami začeli spoznavati, kaj pravzaprav imamo.

Domače je še posebno slastno! FOTO: Marko Feist
Domače je še posebno slastno! FOTO: Marko Feist

Gostinski ponudniki so temu začeli slediti. Med njimi Kaval Group, ki po Ljubljani in okolici že dolgo skrbi za lačne, žejne in sladkosnede. Zadnja v njihovem šopku je Gostilna pri Trubarjevi mami, ki se je te dni odprla na Gospodarskem razstavišču. Kot da slutiti že ime, bodo tu na svoj račun prišli ljubitelji pristne slovenske hrane izpred nekaj stoletij, a z moderno noto. Za lačna usta bo skrbel chef Bojan Milenkovič, ki obljublja, da ne bo manjkalo krač, takšnih in drugačnih klobas, golažev, tlačenk, pa tudi postrv je na meniju, kislo mleko in žganci, kislo zelje, žlikrofi, narezki, ješprenj v različnih oblikah, trenutno se lahko gostje okrepčajo tudi s sezonskim regratom s krompirjem, jajci in ocvirki ... Nabor jedi so ustvarjalci, med katerimi sta eden najboljših mladih chefov pri nas in mladi talent po izboru gastronomskega vodnika Gault & Millau Mojmir Šiftar ter etnolog Janez Bogataj, skrbno izbrali. Sestavine bodo, poudarja Dada Jerovšek, lastnica Kaval Group, izključno lokalne in najvišje kakovosti, z ekološkimi certifikati. V Kaval Groupu so poskrbeli za čisto vsako podrobnost, tako bo tudi kruh izključno domač, izpod prstov Jožice Drobnič, ki bo skrbela tudi za pecivo in sladice. Seveda bo poskrbljeno za suha grla. Zadovoljni bodo ljubitelji vina, okrog 30 različnih piv kraft pivovarn pa bo zagotovo zadovoljilo tudi tiste, ki raje nazdravijo s to pijačo. Domači so tudi sokovi, ki jih ponujajo, pa med in medeni izdelki. Da bo popotovanje v preteklost še bolj pristno, so v Kaval Groupu poskrbeli z izbiro lokacije. Gostilnica je namreč pod zemljo, kjer, kot pravi Dada Jerovšek, gost lahko pozabi na vse: »Tu se lahko prepustiš in uživaš v hrani ter pozabiš, koliko je ura, kakšno je vreme, kaj se dogaja tam zunaj.« In potuješ skozi čas, vsaj kulinarično, če drugače ne gre.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije