TEKMOVANJE

Dober kot kruh

Tekmovanje je namenjeno promociji peke kruha, ohranjanju in prenašanju tradicije na nove generacije ter druženju; o zmagovalcu odločajo malenkosti.
Fotografija: Miza se je šibila pod slastnimi vzorci.
Odpri galerijo
Miza se je šibila pod slastnimi vzorci.

Miza se je šibila pod najrazličnejšimi vrstami kruha, na desetine jih je bilo, beli in temni pa rumeni in zeleni ter pisani. Pekle so jih pridne roke žensk in tudi nekaj moških je bilo med tistimi, ki so se udeležili že tretjega tekmovanja v peki kruha, naj fala kruh.
Bilo je več kot trideset vzorcev. FOTO: Urška Splichal
Bilo je več kot trideset vzorcev. FOTO: Urška Splichal

Brez kruha ne gre, to je eno od osnovnih živil, ki ima v prehrani Slovencev od nekdaj pomembno vlogo. Vonj po sveže pečenem kruhu povezujemo z domom, mamo, toplino, družino. In prav to je tisto, kar spodbujajo pri podjetju Lesaffre Slovenija, nam je povedala direktorica Mirjam Kavčič, strastna ljubiteljica peke in kruha, ki svoje znanje in veselje prenaša na vnučke: "S takimi dogodki, kot je ta, promoviramo peko kruha doma, tradicionalne vrednote in prenašamo tradicionalno peko na mlajše, obenem prispevamo k povezovanju ljudi." Peka kruha ni enostavna, pravi Kavčičeva, ravno nasprotno; vedno je prostor za izboljšave, več ko pečeš, bolj si naslednjič želiš narediti še nekaj boljšega.
Beli, temni, zeleni, pisani ... FOTO: Urška Splichal
Beli, temni, zeleni, pisani ... FOTO: Urška Splichal

Prepričali smo se, da kruha niso pekle le babice, bilo je tudi nekaj mlajših dam, na naše veselje celo nekaj pripadnikov močnejšega spola! Tradicija peke kruha doma ne bo izumrla, ravno nasprotno, razvija se, starejši svoje znanje pridno prenašajo na mlajše, na tovrstnih dogodkih, kakršno je bilo sobotno tekmovanje, pa lahko peki in pekovke delijo svoje izkušnje, nasvete, morda celo razrešijo kakšno težavo, ki jim nagaja pri peki ... Peka kruha je umetnost, v kateri, smo prepričani, uživajo številni Slovenci.

Pridne roke so torej zamesile, spekle in prinesle v ocenjevanje 33 vzorcev kruha. Nekateri prisegajo na hrustljavo skorjo, drugi na mehko sredico, štiričlanska komisijo, ki so jo poleg Kavčičeve sestavljali še Sebastjan Filip, direktor proizvodnje v pekarni Pečjak, Urška Fartelj, avtorica kulinarične spletne strani 220 stopinj poševno, in Dušan Berglez, živilski tehnolog podjetja Lesaffre Slovenija, pa je ocenjevala videz, vonj, okus in teksturo; imeli so precej težko delo, saj je bil prav vsak hlebec, vsaka štruca, ki so jo poskusili, okusna, o zmagovalcu so odločale malenkosti.
Bernarda Frantar je spekla najboljšega po mnenju publike. FOTO: Urška Splichal
Bernarda Frantar je spekla najboljšega po mnenju publike. FOTO: Urška Splichal

Prav vsi sodelujoči so odšli domov s priznanjem in praktičnimi nagradami, denarne pa so podelili v štirih kategorijah. V kategoriji pšenični kruh je slavila Erika Seražin, in sicer z belim kruhom iz krušne peči; prav ona je spekla tudi najboljši mešani kruh, in sicer pirin polnozrnati. V kategoriji kruh posebnih vrst je blestel Blaž Ržišnik, ki je spekel beli kruh z ocvirki, po oceni publike pa je najboljšega spekla Bernarda Frantar, in sicer moški kruh. Zakaj mu je dala tako ime, smo jo vprašali. Ker je močnega okusa, je povedala: "V njem so bučna semena, rožmarin, feta sir, oljčno olje. Moški v naši družini ga imajo najraje." In v spomin na moža, ki ji je pri peki pogosto pomagal z nasveti in idejami.


Zapišemo naj še, da je imel dogodek tudi dobrodelno noto, vse vzorce kruha, ki so kandidirali za naziv naj fala kruh, je društvo Food for Life razdelilo med socialno ogrožene družine. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije