ELEKTRIČNI

Za 1600 kilometrov so porabili 6 evrov

Karavana sedmih električnih avtomobilov je v torek zvečer iz italijanskega Cogna okoli Mont Blanca prispela na Bled.
Fotografija: Mestni elektični BMW FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Mestni elektični BMW FOTO: Boštjan Fon

Bi dejali, da nas nekdo pošteno vleče za nos, ko smo slišali, da je sedem avtomobilov za pot iz Cogna, mesteca v italijanski dolini Aosta, do Bleda, peljali pa so se okoli Mont Blanca, ne naravnost, porabilo v povprečju šest evrov. Toliko stane švohoten sendvič na avtocestnem počivališču v Avstriji!

Renaultov drobni model je nadvse udoben za potovanje. FOTO: Boštjan Fon
Renaultov drobni model je nadvse udoben za potovanje. FOTO: Boštjan Fon
»Opravili smo dolgo pot, a v okolju nismo pustili sledi,« nam je razložil direktor blejskega turizma Tomaž Rogelj in dodal: »Živimo v hitrem tempu, a je bilo naše potovanje z električnimi vozili, niti eno ni hibridno ali drugače opremljeno, ker smo bili v skupini, malček počasnejše zaradi polnjenja. Spoznali pa smo, da je tak način potovanja pravzaprav prijeten, polno je druženja, spoznavanja podrobnosti pokrajine, kjer se voziš, in stika z lokalnimi prebivalci. Potovanje z električnim vozilom je res svojevrsten užitek.«
 

Prevozili so tisoč milj


Bled in Bohinj sta edina dva kraja pri nas, ki trenutno izpolnjujeta pogoje za članstvo v združenju Alpine Pearls. Alpski biseri je sestav petindvajsetih alpskih počitniških biserov, ki svoje goste vabijo, da doživijo počitnice, ki jih primarno označuje odločitev za trajnostno mobilnost. Zveneča imena bisernih krajev in manjše skrite bisere združenje povezuje v Avstriji, Franciji, Italiji, Nemčiji, Sloveniji in Švici, eden njihovih glavnih ciljev pa je do okolja prijazna mobilnost. Obisk alpskih biserov pomeni odločitev za uživanje premišljeno dodelanih, do okolja prijaznih rešitev mobilnosti.

Direktor blejskega turizma Tomaž Rogelj FOTO: Boštjan Fon
Direktor blejskega turizma Tomaž Rogelj FOTO: Boštjan Fon
Točno tisoč milj so prevozili udeleženci prvega Alpskega e-Toura, in kot so sami povedali, gre za unikaten podvig, ki ga uradno spremljan tudi Guinnessova knjiga rekordov. Vendar pa to ni bil primarni cilj popotnikov, ki so obiskali alpske bisere z e-vozili. Prikaz potovanja z vozili na električni pogon je bilo hkrati nagovarjanje javnosti za spremembo mišljenja in načina organizacije potovanja. V karavani so bili drobni električni renault, mestni električni BMW, ford, nissan ter električni avto leta jaguar ter prestižni tesla model X. Slednjega je upravljal podpredsednik Združenja voznikov tesle Italije Daniele Invernizzi.

Povedal nam je, da te vrste vozil stanejo od 90.000 evrov naprej, njegovo pa velja blizu 140.000 evrov. Ob prikazovanju zmožnosti vozila, funkcije so na čase bolj podobne pilotiranju vesoljskega plovila kot klasičnemu pojmovanju vožnje osebnega vozila, nam je povedal, da se njegovo vozilo polni na način fotovoltaike, torej na sončno energijo.

Podpredsednik Združenja voznikov tesle v Italiji Daniele Invernizzi FOTO: Boštjan Fon
Podpredsednik Združenja voznikov tesle v Italiji Daniele Invernizzi FOTO: Boštjan Fon
»Če bi ga polnil v klasičnih plačljivih električnih polnilnicah pri nas, bi za 400 kilometrov opravljene poti moral odšteti 15 evrov. Ob tem seveda moje vozilo ne bi popolnoma nič obremenilo okolja, kar je zame osebno fantastično.« Po italijanskem polotoku se trenutno vozi 3000 takih modelov, Invernizzi pa je pojasnil, da težko pričakujejo novo električno vozilo tesla, ki bo cenovno dostopno, za nakup bo treba odšteti 40.000 evrov.

»Moč proizvajalca tesel je v predstavnosti, njihova vozila s polnjenjem originalno nameščene baterije ob izdelavi lahko opravijo milijon kilometrov. Zavedajmo se, da Tesla ni bil prvi proizvajalec električnih vozil, je pa na tem področju trenutno v razvoju in dejansko prikazanem daleč pred drugimi.«


Da bi se po Bledu in drugih turističnih destinacijah, nemara tudi v našem lokalnem okolju, v kratkem vozili le na elektriko, je seveda utopija, a razvoj e-mobilnosti, od hooverboardov, prek električnih skirojev, koles, tudi e-turističnega vlakca na Bledu, do osebnih vozil gre v smeri, ko bo v naši bližnji prihodnosti moč fosilnega goriva izpuhtela.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije