DOM

Uredimo majhen balkon: preberite, katera pravila upoštevati (FOTO)

Namesto sedežne garniture si omislimo viseči stol, po ograji napeljemo luči, rastline naj se vzpenjajo po steni.
Fotografija: Sedimo lahko na večji blazini. FOTO: Katarzynabialasiewicz/Getty Images
Odpri galerijo
Sedimo lahko na večji blazini. FOTO: Katarzynabialasiewicz/Getty Images

Balkon je zlasti v mestih priložnost za sproščanje, gojenje okrasnega cvetja, zelišč, celo zelenjave, tudi če je manjši, vsak njegov centimeter cenimo zlasti v toplejšem delu leta. Če je razgled čudovit, ga ne zakrivamo, niti z zelenjem ne, je pa to priporočljivo, če je naš balkon obrnjen na neprivlačen del mesta; super so tudi pregrade, ki delno zakrivajo pogled in obenem dajejo zaščito pred soncem.

Naj bo še tako majhen, prostora za mizico in stola je dovolj. FOTO: Zimindmitry/Getty Images
Naj bo še tako majhen, prostora za mizico in stola je dovolj. FOTO: Zimindmitry/Getty Images

Če bomo na balkonu vrtnarili, si omislimo primerne posode, denimo lesene zabojčke, ki jih obložimo s folijo proti plevelu, pri gojenju rastlin pa bodimo čim bolj ekološki: kupimo tovrsten substrat, gnojilo in tudi morebitna sredstva za zatiranje škodljivcev. Pomembno je, da za majhen balkon izberemo take posode, ki ne bodo zavzele preveč prostora, izogibamo se torej velikim loncem, če imamo možnost, jih lahko izdelamo po meri, tako bomo res dobro izkoristili prostor; izkoristimo lahko steno, nanjo namestimo poličke, na te pa korita, slednja lahko s kavlji namestimo naravnost na zid.

Za majhne balkone so kot nalašč konstrukcije za vzpenjavke: lahko jih naredimo sami, iz laksa in ščipalk, tako bo videti, kot bi se vzpenjavka vzpenjala po nevidni mreži, ali pa iz lesenih deščic, ki jih privijačimo skupaj ali prilepimo. Vzpenjavke lahko napeljemo tudi po ograji, ustvarili bomo zeleno pregrado, na ograjo seveda lahko obesimo lonce ali korita.

Sicer pa je zlato pravilo pri urejanju manjših balkonov manj je več: če bo prenatrpan s predmeti ali rastlinjem, na njem ne bomo uživali, zato je treba res dobro premisliti. Za uživanje potrebujemo stol in mizico, naj bosta okrogla, najbolje kovinska, še bolje je, da izberemo tako pohištvo, ki ga lahko pospravimo oziroma zložimo ob steno, kadar ga ne potrebujemo. Omislimo si lahko leseno klop in jo postavimo ob steno, namesto te lahko na balkon postavimo debelejše okrasne blazine za sedenje ali pa izberemo viseči stol, strop poleg tega izkoristimo za luči, najbolje solarne ali led.

Rože obesimo na steno, stol pa na strop. FOTO: Angelika Wall/Getty Images
Rože obesimo na steno, stol pa na strop. FOTO: Angelika Wall/Getty Images

Te lahko, če so na verigi, napeljemo po ograji ali zidu, balkon pa okrasimo z laternami. Izbiramo barve, ki bodo balkon optično povečale, najboljša je bela, za igrivost pa poskrbimo z vzorci in dodatki, a z njimi ne pretiravamo. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas