NEGA

Tudi pisarniške rastline potrebujejo pozornost

Objavljeno 07. julij 2020 15.47 | Posodobljeno 07. julij 2020 15.32 | Piše: Alenka Kociper

V času dopustov, ko marsikatera pisarna vsaj za nekaj dni povsem zapre svoja vrata, ne pozabimo na rastline, poskrbimo, da bo dovolj vlage in ne preveč sonca.

Poskrbimo, da bodo okna na sončni strani zasenčena.
FOTO: chachamal/getty images
Okrasne rastline so že od nekdaj v pisarnah in drugih delovnih prostorih. Znano je, da dobro vplivajo na počutje človeka, saj polepšajo okolje in ga hkrati bogatijo s kisikom, v njem človek lažje in bolj produktivno dela. In če jih gojimo v domovih, ni prav nobenega razloga, da jih ne bi tudi v pisarnah. Ne nazadnje mnogi na delu preživijo več časa kot doma. Za pisarniško rastlinje skrbimo podobno kot za tisto doma, lahko pa s časom ugotovimo, da se razmere za rast nekoliko razlikujejo. Lahko je na primer več neposredne svetlobe oziroma sonca, klimatske naprave pa tudi na rastline, če so jim izpostavljene neposredno, ne vplivajo najbolje. Na vse to in še na kaj moramo biti pozorni, že ko izbiramo ustrezne rastline za pisarno, in seveda takrat, ko jih razporejamo po prostoru. Izberimo nezahtevne, ki ne potrebujejo nege veščega vrtnarja.

Za pisarne je denimo zelo primerna rastlina taščin jezik pa seveda zamija, obe potrebujeta le malo pozornosti in občasno zalivanje. Dovolj bo na tri tedne. Zamija je ne glede na to obvezna v pisarnah tudi tam, kjer so malce vraževerni, saj pravijo, da prinaša denar, torej bi morala dobro vplivati na uspešnost podjetja. Tudi fikusi in dracene se dobro obnesejo, pogosta izbira so kaktusi, ki potrebujejo raje manj kot več vode. Če imamo malce več občutka, si omislimo zahtevnejše in cvetoče. Vendar se je bolje izogniti tistim z izrazitim in močnim vonjem, ki bi utegnil biti moteč, saj v pisarni preživimo tudi osem ur skupaj. Ne glede na izbiro premislimo o razporeditvi. Na okensko polico namestimo tiste, ki imajo rade sonce in višje temperature, drugim poiščimo prostor tam, kjer ne bodo izpostavljene soncu. Na pisalno mizo tako spadajo manjše in nevpadljive lončnice, večjim zagotovimo dovolj prostora v kotu. Prav tako pazimo, da jih ne bo preveč in da bodo ostale diskreten element v prostoru. Poglejmo, kakšni so potrebni ukrepi za dobro počutje rastlin v sončnih in vročih poletnih dneh.

Pod prho

Ne gre le za to, da imajo dovolj vlage, tudi prevroče jim ne sme biti. Če ima pisarna okna proti zahodu, senčila rahlo zastremo, preden se popoldne odpravimo domov. Ravno toliko, da ne bo prevroče, pa toliko, da ne bodo rastline preveč v temi. Pazimo tudi, da niso izpostavljene prepihu, bodisi pri odpiranju oken bodisi pri uporabi klimatske naprave. Nekatere so za prepih tako občutljive, na primer fikus benjamin, da lahko zaradi njegovega vpliva celo odvržejo listje.

Okrasne rastline so že od nekdaj v pisarnah in drugih delovnih prostorih, saj dobro vplivajo na počutje človeka, polepšajo okolje in ga bogatijo s kisikom.

Posebno pozornost namenimo zalivanju. Večino lončnic moramo poleti zalivati bolj pogosto, na vsakih nekaj dni. To je lahko težava, če se vsi iz pisarne hkrati odpravijo na dopust. Seveda je idealno, če imam dobre sosede v drugih pisarnah, ki so pripravljeni v času naše odsotnosti poskrbeti za naše rastline. Če te možnosti ni, se znajdemo drugače. Doma v takem primeru lončnice zložimo v kopalno kad ali kad kabine za prho in jo v višini nekaj centimetrov napolnimo z vodo, tako da jo rastline same črpajo po svojih potrebah. V pisarni tega seveda ne moremo, zato vodo nalijemo v podstavke oziroma v okrasne lonce, v katerih so postavljene. Če ocenimo, da so lonci premajhni, prinesemo večja vedra ali druge plastične posode, vanje postavimo lonce z rastlinami in nalijemo vodo. Rastline, ki jih imamo sicer na zelo osončenih mestih, je bolje umakniti na manj izpostavljen prostor. Ob ustrezni skrbi bodo brez težav preživele tudi najbolj vroče mesece.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Okrasne rastline poživijo pisarno in dobro vplivajo na počutje zaposlenih. FOTO: povozniuk/getty images
Deli s prijatelji