VELIKA NOČ

Preprosto in hitro do najlepših pirhov (NASVETI)

Objavljeno 07. april 2020 17.15 | Posodobljeno 07. april 2020 17.15 | Piše: B. K. P.

Unikatna velikonočna jajca bodo nastala tudi s pomočjo olja, riža ali pene za britje.

Pirhi, pobarvani s peno za britje FOTO: Guliver/getty Images
Če kdaj, imamo prav letos ogromno časa za ustvarjanje pirhov, zakaj ga torej ne bi izkoristili in preizkusili nove tehnike. Veliko je takšnih, za katere potrebujemo le peščico reči, ki so že tako in tako najverjetneje v naši shrambi. Ali pa kopalnici. Pirhe lahko namreč barvamo tudi s pomočjo pene za britje ali stepeno smetano, če nameravamo jajce pozneje tudi pojesti. Dno večjega pravokotnega pekača prekrijemo s peno za britje ali stepeno smetano, ki naj bo debela za približno dva prsta. Jajca skuhamo in ohladimo. Na peno nakapamo jedilne barve. Kako na gosto bodo kaplje in katere barve bomo uporabili, je povsem stvar okusa. Nato vzamemo paličico za nabodala, lahko tudi odslužen svinčnik, ter barvne pike razmažemo. Naredimo nekaj spiralnih ali cikcak oblik, glavno, da se barve malce premešajo. Ko smo zadovoljni z vzorcem, po peni nežno povaljamo trdo kuhana jajca, drugo za drugim, dokler niso povsem prekrita z barvno peno. Nato jih odložimo na papirnato brisačo in pustimo približno 20 minut, da se barva posuši. Šele nato z brisačko nežno obrišemo peno z jajc in vsako previdno potopimo v vodo. Slednjo prav tako popivnamo z brisačo ali servieto, nikakor ne drgnemo ali brišemo, saj bo z vodo odšla tudi barva.

Pri barvanju jajc se pogosto zgodi, da nekaj barvila skozi lupino prodre v živilo, zato svetujemo, da obarvane dele beljaka odrežete. Barve, ki vsebujejo azobarvila, niso najboljša izbira, še posebno če imate doma majhne otroke. V tem primeru raje uporabite naravne barve, ki so za zdravje neškodljive, svetuje Zveza potrošnikov Slovenije.

Zelo zanimive pirhe dobimo tudi pri barvanju z rižem. Jajca najprej skuhamo in ohladimo. V posodico, ki naj bo dovolj ozka, da jo bomo lahko prekrili s skodelico ali kozarcem, vsujemo riž ter po njem nakapamo jedilne barve po izbiri. Posodo z rižem zdaj prekrijemo s skodelico ter dobro pretresemo, da se barva enakomerno razporedi po zrnih. Obarvani riž zdaj presujemo v skodelico, vanjo dodamo še trdo kuhano jajce, pokrijemo s posodico in znova stresamo, tokrat zelo nežno in previdno, da ne poškodujemo lupine, dokler jajce ni pobarvano. Odstranimo ga in položimo na brisačko, da se posuši.
image
Pobarvamo jih lahko tudi s pomočjo riža.

Marmornat učinek lupine pa bomo dobili, ko pirhe pobarvamo z oljem. Za to tehniko potrebujemo stekleno posodo, ki jo napolnimo z vročo vodo, v katero dodamo čajno žličko belega kisa ter od pet do deset kapljic barve za živila. Slednja naj bo bolj nežnih odtenkov, saj bo delovala kot osnova. Trdo kuhano in ohlajeno jajce z žlico za približno minuto previdno potopimo v barvno mešanico, nato jo položimo na papirnato brisačko in pustimo, da se popolnoma posuši. V drugi posodi zmešamo skodelico tople vode, okrog 20 kapljic barve za živila, ki naj bo tokrat temnejšega odtenka, ter jušno žlico jedilnega olja. Nežno pomešamo. V oljno mešanico z žlico previdno potopimo jajce, ki smo ga prej namočili v osnovni barvi. Previdno ga povaljamo po tekočini, da ga barva povsem prekrije in na njem opazimo marmornat učinek. Jajce nato odstranimo, tekočino nežno popivnamo s papirnato brisačko in pustimo, da se barva posuši.
Naravna barvila
Postopek za pripravo barvil iz kurkume, čebulnih olupkov, rdeče pese in rdečega zelja je enak. V tri četrt litra hladne vode dodamo od 3 do 4 žlice kurkume za rumeno barvo, 4 pesti olupkov rdeče in rjave čebule za rjavo, 2 olupljeni in na kose narezani rdeči pesi za rdečo, polovico manjše glave narezanega rdečega zelja za modro. Dodamo še žlico kisa in na majhnem ognju kuhamo približno pol ure. Nato barvo prelijemo v skodelice in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato vanje potopimo kuhana jajca in pustimo vsaj dve uri. Lahko pa tri četrt litra terana zavremo in jajca kuhamo deset minut.

Če pri roki nimamo jedilnih barv, lahko pirhe preprosto pobarvamo z navadnimi akrilnimi ali tempera barvami. Da bo vzorec
image
Poškropimo jih z barvo.
FOTO: Guliver/getty Images
malce drugačen, trdo kuhana jajca držimo malce dlje od sebe, čopič obilno prekrijemo z barvo ter z njim nekajkrat previdno zamahnemo proti jajcu. Uporabimo lahko eno ali več barv, najpomembnejše pa je, da delovno površino in njeno okolico dobro zavarujemo, saj bo barva špricala povsod naokrog. 
Deli s prijatelji