HIŠNI LJUBLJENČEK

Imate psa, prihaja dojenček

Objavljeno 25. oktober 2020 08.42 | Posodobljeno 25. oktober 2020 08.42 | Piše: Metoda Mikuž*

Kako se pripraviti na prihod dojenčka, če se v družini skoraj vse vrti okoli kosmatinca?

Z otrokom ne rinite pred pasji smrček, ampak živali pustite, da se sama odloči, kdaj in koliko se mu bo približala.
Če doma kraljuje štirinožni družinski član, ki tiransko zahteva svoj odmerek premišljeno dovršene hrane, dolge sprehode, tek in večerno crkljanje, se neskončnemu veselju in razburjenju ob pričakovanju dojenčka pridruži še skrb. Veliko lastnikov se začne spraševati, kako se bo razvajena žival, ki se zadovoljno steguje ob njih na kavču, odzvala na novega zahtevnega družinskega člana.

Vaje ubogljivosti

Pametno ga je pripraviti na novorojenca, še preden pride iz porodnišnice. Eden od resnično najboljših nasvetov je, da ga pravočasno naučimo nekaj vaj, tako da jih bo izpeljal na besedo, brez omahovanja in pritoževanja, s čimer se običajno spopadamo, ko ga poskušamo nečesa naučiti. Najprej mu dopovejmo, da pri pozdravljanju ne skače na nas, ampak ohrani vse štiri na tleh. Druga koristna vaja: pred sprehodom naj počaka na mestu, da ga pripnemo, ne pa da ga lovimo s povodcem v rokah, medtem ko dojenček, oblečen za izhod, protestira, ker mu je vroče.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Tudi sprehod z vozičkom bo sčasoma postal samoumeven.

Pravočasno privajanje

S prihodom otroka se ne spremeni le pasja vsakodnevna rutina, ampak tudi njegov dom, njegovo varno zatočišče. Dajmo mu čas, da nove predmete, morda novo razporeditev pohištva sprejme in vzame kot samo po sebi umevno. Vedeti mora, da nihče ne bo posegal v njegov prostorček in da bo njegova skleda še vedno na varnem. Psom je všeč, da zadeve potekajo po ustaljenem redu. Pri pripravi otroškega kotička naj bo torej zraven.

Družina se poveča

Po prihodu dojenčka domov vzdržujte pasjo rutino glede hrane in sprehodov. Če ste ga navadili, da mirno leži ob vaših nogah, se bo mirno ulegel in iz primerne razdalje nadzoroval dojenje. Še vedno ste vestni pasji skrbniki, saj tako otrok kot pes potrebujeta sprehode v naravi. Žival bo kmalu uvidela, da pripravljanje in polaganje otroka v voziček pomenita tudi izhod zanj. Ko otrok začne jesti čvrsto hrano, to pomeni večjo verjetnost, da kakšen košček piškota pristane na tleh, in dete začne dobivati pri psu dodatne točke.

*Metoda Mikuž je svetovalka za vedenje družnih živali in inštruktorica v šoli Švrk, FB: Šola Švrk, metodamikuz.com
Ne silite vanj

Velika verjetnost je, da bo pes nemiren, ko bosta mamica in dojenček končno doma, saj se enostavno odzove na razburjenost staršev. Zdaj boste spoznali, kako prav pride, če se zna na povelje usesti in mirovati. Dajte mu možnost, da se seznani z novim družinskim članom: pustite, da povoha najprej mamičino roko, nato otroško odejico. Otroka nikakor ne rinite pred njegov smrček, ampak mu pustite, da se sam odloči, koliko se mu bo približal. In ne pozabite: skupaj ju nikoli ne puščajte samih!
Deli s prijatelji