TURISTIČNA TRIBUNA

Elektrifikacija kolesarskih poti

Objavljeno 14. januar 2020 15.00 | Posodobljeno 14. januar 2020 15.00 | Piše: Primož Hieng

Namen projekta E-nostavno na kolo je spodbujanje kolesarstva z oblikovanjem ustrezne infrastrukture in turistične ponudbe za kolesarje.

Z električnim kolesom je res e-nostavno! Fotografije: LAS Za mesto in vas
Lokalna akcijska skupina (LAS) Za mesto in vas je v sodelovanju z občinama Medvode in Vodice, Društvom za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju Barka in javnim zavodom Sotočje Medvode uspešno izvedla prvo fazo projekta E-nostavno na kolo.

V uporabo so predali električna kolesa ter polnilnice zanje, servisne stebričke in kolesarska stojala. Uredili so počivališča za kolesarje in izletnike. Prav tako so izvedli nekatere dogodke za spodbujanje kolesarstva med otroki in ranljivimi skupinami.
Promocija kolesarstva in vključevanje ranljivih ciljnih skupin je bila ena od prednostnih nalog pri organizaciji dogodkov v okviru Tedna mobilnosti v Medvodah. Na ploščadi nove tržnice v Medvodah je bil postavljen kreativni park Biciklatorij z osmimi izzivi, ki so se navezovali na poglavitne elemente kolesarskih veščin. Prav tako je bila vzpostavljena igralno-debatna točka Varno kolesarjenje za vse udeležence v prometu ter organiziran krajši kolesarski izleti po Medvodah in okoliških vaseh.
image
Električna kolesa so vse bolj priljubljena.
V Medvodah sta postavljeni dve električni polnilnici s servisnimi stebrički in kolesarskimi stojali, in sicer v Zbiljah ob Zbiljskem jezeru (pri bistroju Dotik) in na Topolu pri Medvodah (pri gostilni Dobnikar). Na kopališču Sora v Goričanah so postavili solarno polnilnico, pred Športno dvorano Medvode pa kolesarnico s solarno polnilnico in servisnim stebričkom. Javni zavod Sotočje Medvode je prejel tudi šest novih električnih koles (štiri gorska in dve treking), ki si jih bo možno izposoditi od pomladi.

V Vodicah je opremljenih devet kolesarskih postajališč za počivanje in oddih kolesarjev na poti. Opremljena so z mizo, klopmi, košem in kolesarskimi stojali ter servisnimi stebrički, med katerimi nekateri ponujajo možnost polnjenja električnih koles. Občina Vodice je v sklopu projekta naročila tudi šest treking koles, ki bodo na voljo za izposojo.

Namen projekta E-nostavno na kolo je spodbujanje kolesarstva z oblikovanjem ustrezne infrastrukture in turistične ponudbe za kolesarje. Z investicijami v podporno infrastrukturo in opremo se oblikujejo do kolesarjev prijazna postajališča na že vzpostavljenih kolesarskih poteh. Z usposabljanji, dogodki in promocijskimi gradivi bodo na tak način spodbujali kolesarstvo kot obliko trajnostne mobilnosti in poslovnih priložnosti.

image
Polnilno mesto v Vodicah

Celoten projekt ima več faz, ki temeljijo na povezovanju z drugimi Lokalnimi akcijskimi skupinami (LAS Gorenjska košarica, LAS Srce Slovenije, LAS S Ciljem in LAS Loškega pogorja), kjer se izmenjujejo znanje ter ogledi dobrih praks uporabe in promocije koles. Eden glavnih ciljev projekta je oblikovanje predloga standardizacije do kolesarja prijaznega ponudnika ter oblikovanje priročnika za spodbujanje turističnih oziroma gostinskih ponudnikov, da postanejo do kolesarjev prijazni ponudniki. 
Deli s prijatelji