PERILO

Zato so vaše brisače trde in grobe

Mehke prijetno pobožajo telo.
Fotografija: S pravilnim vzdrževanjem bodo brisače dolgo mehke in nežne do kože. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
S pravilnim vzdrževanjem bodo brisače dolgo mehke in nežne do kože. FOTO: Thinkstock

Kupili ste mehke brisače, za katere ste odšteli zajeten kupček denarja, zato vas seveda jezi, ko po nekaj pranjih postanejo trde ter grobe. Trde brisače so posledica nepravilnega pranja in sušenja. Kako torej poskrbeti, da bodo dolgo take, kot so bile, ko ste jih prinesli iz trgovine?

Perite jih v hladni vodi

Brisač ni treba kuhati. Tudi bele se bodo povsem dostojno oprale pri temperaturi 60 stopinj Celzija. Nižje temperature preprečijo krčenje šivov, kar pomeni, da tkanine obdržijo prvotno obliko in tudi teksturo ter s tem mehkobo.

Ne uporabljajte mehčalca

Morda se ne sliši logično, a kemikalije iz mehčalca poškodujejo vlakna, zato z vsakim pranjem postajajo trša in bolj groba. Namesto mehčalca med pranjem dodajajte alkoholni kis ali med sušenjem v sušilnem stroju med brisače vrzite nekaj teniških žogic, ki jih bodo zmehčale brez nepotrebnih kemičnih snovi.

Bodite pozorni na količino detergenta

Če boste z njim pretiravali, se bo pralni prašek ujel v vlakna brisač, voda ga med splakovanjem ne bo odstranila, tkanine pa bodo vse trše in na otip neprijetne. Držite se navodil za uporabo in upoštevajte pravilo, da je manj več.

Previdno pri sušenju

Visoko vpojne brisače se posušijo hitro, zato zahtevajo krajše sušenje. Bolje kot na soncu jih je sušiti v senci, če pa jih sušite v sušilnem stroju, ne prilagajte robčkov, ki jih uporabljate pri sušenju drugega perila, saj ti sčasoma zmanjšajo vpojnost brisač.

Kako pogosto prati brisače?

Na umazanih in vlažnih tkaninah se hitro nakopičijo bakterije, ki škodujejo koži in zdravju na sploh, ob tem pa se brisače navzamejo še neprijetnega vonja. Da bi se temu izognili, jih po vsaki uporabi obesite tako, da se bodo posušile in jih vsaj vsak drugi dan nadomestite s svežimi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije