V BLOKU

Piknik na balkonu

Stanovalcem blokov se ni treba odpovedati veselju, ki ga prinaša peka na žaru; če tega ne premorete, ga izdelajte iz glinenega cvetličnega lonca.
Fotografija: Ne potrebujete hiše z vrtom, da bi uživali v pikniku. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ne potrebujete hiše z vrtom, da bi uživali v pikniku. FOTO: Guliver/Getty Images

Pomlad in vedno višje temperature pri večini vzbudita željo po preživljanju časa na prostem. Ne le na sprehodih, pri delu na vrtu in poležavanju na soncu, prav poseben čar ima tudi pripravljanje hrane na prostem.
Narejen iz cvetličnega lonca FOTO: Youtube
Narejen iz cvetličnega lonca FOTO: Youtube

Srečneži, ki imajo pred hišo vrtiček ali zelenico, imajo zagotovo tudi žar, ali pa tu in tam zakurijo kar na tleh. Še posebno otroci so nad odprtim ognjem navdušeni in mnogi, ki so zdaj že odrasli, se z nostalgijo spominjajo pečenja na palico nataknjene koruze nad odprtim ognjem, zdajšnja mladina pa na paličice rada natakne tudi sladke penice, ki se nad plamenom slastno zapečejo.


Kaj pa tisti, ki živijo v bloku? Niti tem ni treba biti prikrajšan za peko na žaru, če stanovanje le premore balkon. V trgovinah z vrtno opremo je mogoče dobiti male prenosne žare za enkratno uporabo, tudi električni so premični in omogočajo peko na prostem, da je le v bližini vir električne energije. Za bolj avtentično doživetje ter vonj po dimu si lahko povsem preprosto sami izdelamo manjši žar, ki sicer ne bo nahranil vseh prijateljev in družinskih članov hkrati, za enega do dva pa bo povsem dovolj.

Potrebujemo večji glineni cvetlični lonec in okrogle žar rešetke. Tovrstni lonci imajo na dnu običajno luknje, zato je dobro imeti še podstavek, sicer bodo kosi oglja popadali na tla, lahko pa spodnji del obložimo s plastmi aluminijaste folije. Zdaj v lonec vsujemo oglje, dodamo kos papirja in zakurimo. Ko se ogenj umiri, nad oglje postavimo žar rešetko in že lahko pečemo.


Žar lahko izdelamo tudi iz bobna odsluženega pralnega stroja. Obrnemo ga za 90 stopinj in postavimo na negorljivo podlago, najbolje, če je kamnita. Zdaj v boben vsujemo oglje in prižgemo, na zgornjo odprtino pa postavimo rešetko. V tem primeru je to lahko kar rešetka iz kuhinjske pečice, saj je ravno prav velika, da bo stabilno stala na bobnu. Pa dober tek. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije