OPREMA STANMOVANJA

FOTO: Prenova stanovanja? Tole je za ljubitelje retra

Novodobni ambienti so pogosto hladni, retro pa je v znamenju barv, vzorcev, večjih okroglih svetil in obdobja flower power.
Fotografija: Primer bolj prefinjene retro dnevne sobe z ostrimi in simetričnimi linijami ter bolj umirjenimi barvami
Odpri galerijo
Primer bolj prefinjene retro dnevne sobe z ostrimi in simetričnimi linijami ter bolj umirjenimi barvami

Še zdaj ne vem, zakaj novega stanovanja nisem opremljal v duhu retro sloga. Namreč, retro v dizajnu mi je zelo všeč, spominja me na otroštvo, mladost, na stare hollywoodske in evropske filme, na posebno estetiko, polno barv, ostrih linij in simetrije.
Ko danes listam lifestyle revije in gledam TV-oddaje o opremljanju domov, opažam, da so novodobni ambienti precej hladni, arhitekti se ponavljajo v idejah kuhinj z velikimi kuhinjskimi otoki v barvah z dodatnim sijajem, predimenzioniranimi mizami in stoli, še bolj prevelikimi fotelji in kavči (v usnju in celo beli barvi), vse to samo zato, da bi bil videz doma veličasten, mogočen, razkošen. A učinek je vsaj zame zelo drugačen; takšni prostori so turobni, hladni, mrtvi, premegalomanski, predvsem pa ničesar ne izžarevajo, niso domači.
Značilna ameriška retro kuhinja
Značilna ameriška retro kuhinja

Simetrija in vzorci

Prav nasprotno vzdušje v dom prinaša retro slog. Spomnite se samo debelejših s kovino obrobljenih miz v več živih barvah in rdečih stolov iz ameriških filmov ali lokalov v tujini – pred leti je bil tak lokal Nostalgija v Stari Ljubljani –, pa stenskih tapet z vzorci v divjih barvah (takšne ima v filmih rad španski režiser Pedro Almodovar, denimo v filmu Vse o moji materi) ali mizic s tankimi tremi ali štirimi nogami v rjavi, črni, svetlo modri, rumeni ali rdeči barvi.
Močne barve, stenske tapete z vzorci in les v tipični retro dnevni sobi.
Močne barve, stenske tapete z vzorci in les v tipični retro dnevni sobi.

Retro slog, kot ga danes opisujemo, je najbolj značilen za 60. in 70. leta prejšnjega stoletja, denimo čas obdobja flower power, Woodstocka … Za ta slog opremljanja stanovanj in hiš so značilni barve, vzorci, geometrija, veliko lesa, tudi plastike, usnje v živih barvah, barvite velike preproge, večja svetila v močnih barvah okroglih in ovalnih oblik … Retro je simetrija, ravne linije, pa manj je več (kar zadeva količino pohištva predvsem).

Med barvami so najbolj v ospredju svetlo modra (baby blue), oranžna, bež, rdeča, rumena, rjava in zelena. Zanimivi iz tega obdobja so denimo manjše kredence s stekli in izrezljanimi vzorci ter predalniki z več manjšimi predali v močnih barvah. Po navadi so stanovanja in hiše opremljeni tudi z večjimi tapiserijami na stenah, umetniškimi slikami izrazitih barv in večjih dimenzij.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije