RAMSAUU

FOTO: Bila je navdih za Sveto noč

Sprehod po jugu Bavarske, kjer sta tudi Orlovo gnezdo in cerkvica, v kateri se je utrnila ideja za znamenito pesem.
Fotografija: Cerkev svetega Sebastjana je zaščitni znak nemške gorniške vasice Ramsau. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Cerkev svetega Sebastjana je zaščitni znak nemške gorniške vasice Ramsau. FOTO: Špela Ankele

V Ramsauu, bavarskem mestecu na jugu Nemčije, so zelo ponosni na to, da so vključeni v mednarodno mrežo alpskih gorniških vasi. Tako zelo, da so na občinsko poslopje, postavljeno na vhod v vas, z velikimi črkami zapisali, da je Ramsau prva nemška gorniška vas.

V to združenje je danes vključenih 26 krajev iz Avstrije, Nemčije, Italije in tudi Slovenije – pri nas se je gorniški družini kot prvo lani pridružilo Jezersko, zdaj vanjo vstopa še občina Luče. Vas zanima, kaj lahko gorniki, pohodniki in vsi preostali turisti vidijo v gorniškem Ramsauu, kjer živi 1700 ljudi? Vam povemo, kaj vse imajo v dobrih deset kilometrov oddaljenem Berchtesgadnu, ki je kake tri ure vožnje oddaljen od Ljubljane? Preden naštejemo pet znamenitosti, še geografska umestitev: od Berchtesgardna je do Salzburga 30, do Münchna pa 180 kilometrov.

Kraljevo jezero

Glavni magnet za turiste v predelu Bavarske, ki se kot klin zažira v sosednjo Avstrijo, je zagotovo Kraljevo jezero (Königssee). Če ga boste obiskali, se boste verjetno zazrli v katero od ladjic, ki po tem alpskem lepotcu vsako leto popeljejo kar 700.000 turistov. In nič se ne boste zmotili, če se vam bo električno plovilo zdelo od nekod znano, kajti ladja, ki danes pluje po Bohinjskem jezeru, je nekdaj sekala valove na točno tem nemškem jezeru.

Orlovo gnezdo

Na jugu Bavarske boste zaman iskali oznake za Orlovo gnezdo, ki s 1834 nadmorskimi metri gleda na že omenjeni Berchtesgaden. Tudi zato, ker Nemci to stavbo na robu pečine, ki so jo na skalnati ploščadi zgradili ob 50. rojstnem dnevu Adolfa Hitlerja, imenujejo diplomatska hiša. Ko je območje Berchtesgadna leta 1960 praznovalo 150. obletnico pridružitve Bavarski, so lastništvo Orlovega gnezda prenesli na fundacijo, ki dobiček preusmerja v dobrodelni namen.

Viseči most

Viseči most je hitro postal prava atrakcija Narodnega parka Berchtesgaden. FOTO: Špela Ankele
Viseči most je hitro postal prava atrakcija Narodnega parka Berchtesgaden. FOTO: Špela Ankele
Kraljevo jezero ni edino, ki ga najdemo v tem delu Bavarske. Tu je denimo tudi manjše Hintersee, nedaleč od njega pa viseči most, speljan nad hudourniškim potokom. Zgradili so ga leta 2010. Sepp Egger, čuvaj narodnega parka Berchtesgaden, pojasni, da je velik skalni podor leta 1999 uničil obstoječi most, zato je pred slabim desetletjem tam zrasel viseči in kaj hitro postal priljubljen med fotografi.

Hiša gora

Na robu Berchtesgadna je velik, sodoben muzej, posvečen goram. FOTO: Špela Ankele
Na robu Berchtesgadna je velik, sodoben muzej, posvečen goram. FOTO: Špela Ankele
Hišo gora (Haus der Berge) so na robu Berchtesgadna gradili deset let. Ko so muzej, posvečen goram, pred šestimi leti odprli, je hitro postal prava atrakcija. Le kako ne bi – to je sodoben muzej, v katerem ti vodnik pred ogledom večkrat poudari: »Vsega se lahko dotaknete!« Tudi tistega nagačenega svizca, ki spominja na oglas za čokolado. No, nas so se še najbolj dotaknili čutni posnetki gorskega sveta, ki se vrtijo na ogromnih stenah in te kar nekako teleportirajo v nedotaknjen gorski svet.

Slikovita cerkev

Na jugu Bavarske že ob pogledu na okna veš, v katerem delu sveta si se znašel. FOTO: Špela Ankele
Na jugu Bavarske že ob pogledu na okna veš, v katerem delu sveta si se znašel. FOTO: Špela Ankele
Če boste v spletno okno vtipkali ime nemškega Ramsaua, se vam bo verjetno izrisala slikovita cerkvica svetega Sebastjana. Tesno je povezana z nastankom slavne božične pesmi, kajti v njej je navdih za Sveto noč dobil župnik in pesnik Joseph Franz Mohr, ki je tam služboval. Da ne bo pomote: po vsem svetu znana božična pesem ni prvič zazvenela v nemškem Ramsauu, temveč je premiero leta 1818 doživela v cerkvi svetega Nikolaja, ki stoji v vasi Oberndorf blizu Salzburga. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije