Bananovec kot lončnica je velik hit

Bananovec je lahko lepa sobna rastlina, njegova vzgoja namreč ni zahtevna.
Fotografija: Bananovec je lepa in nezahtevna lončnica. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Bananovec je lepa in nezahtevna lončnica. FOTO: Thinkstock

Bi radi svoj dom okrasili s posebno sobno rastlino? Torej si omislite bananovec. Za gojenje v loncu so primerne njegove nižje sorte, ki v višino zrastejo od 200 do 250 centimetrov in so čudovita popestritev prostorov.

Pravi prostor in primerna nega

Sobni bananovec ni zahtevna rastlina. Pri nakupu izberite tako z novimi poganjki, brez rjavkastih listnih robov in po možnosti z nepoškodovanimi listi. Za uspešno rast potrebuje veliko svetlobe, vendar ne neposrednega sonca, redno zalivanje, gnojenje in temperaturo, ki se ne spusti pod 11 stopinj Celzija.

Občutljive korenine

Obvezno je torej redno zalivanje, vendar voda ne sme ostajati v podstavku, sicer lahko propadejo njegove korenine, s tem pa cela rastlina, ki se ponaša v velikimi listi. Da bi lončnica res uspevala, zahteva redno gnojenje. Pozimi enkrat mesečno, poleti enkrat tedensko. Ko posoda postane premajhna, je na vrsti presajanje, najprimernejši čas za to je pomlad.

Nezaželeni gostje

Bananovec je dokaj dovzeten za listne in volnate uši, zato redno pregledujte njegove liste in po potrebi pravilno ukrepajte.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije