DUHOVNA MODROST

Zagrenjenost ovira napredek

Samo sami lahko spremenimo svoj način razmišljanja. Ne oklepajmo se negativnosti iz strahu pred prihodnostjo.
Fotografija: Zagrenjeni za vse, kar se nam zgodi, krivimo druge. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Zagrenjeni za vse, kar se nam zgodi, krivimo druge. FOTO: Guliver/Getty Images

Če se oklepate preteklosti, je to pogosto povezano s strahom pred prihodnostjo, ki blokira pot do sreče. Če se želite premakniti z mrtve točke, se raje osredotočite na ljubezen in razmislite, kaj lahko storite, da boste postopoma spet bolj zadovoljni.

Namesto obžalovanja, kaj ste ali česa niste storili, naredite nekaj tehtnega zdaj. Vpišite se na tečaj, pojdite na delavnico, pomagajte nekomu v stiski. Naj bodo vaši dnevi polni. Svojo srečo namreč povezujemo z ljudmi, dogodki, okoliščinami in stvarmi, ki se jih oklepamo, da smo zadovoljni. Skrbi nas, da se bo zgodilo kaj nepredvidljivega in jih bomo izgubili.

Nenehno nezadovoljstvo slej ko prej začne puščati posledice na telesu. FOTO: Guliver/Getty Images
Nenehno nezadovoljstvo slej ko prej začne puščati posledice na telesu. FOTO: Guliver/Getty Images
Če se to zgodi, smo žalostni, razočarani in potrti. Navežemo se na čustvena stanja in jih ohranjamo, ker se v njih počutimo varno. Če smo leta preplavljeni z njimi, se nam to zdi naše naravno stanje, udobnejše je kot prebolevanje in premagovanje težav. Pogreznemo se v pasivnost in vzdržujemo svoje nezadovoljstvo, namesto da bi se pogumno soočili z izzivi, ki nas čakajo za ovinkom.

Z vztrajanjem na mestu pa si v resnici tudi omejujemo priložnosti za rast. Ne moremo biti namreč zadovoljni, če smo nenehno v krču, da bomo nekaj izgubili. Šele ko nehamo hlastati, si prilaščati in nadzorovati svet okoli sebe, mu pustimo svobodo, da se lahko popolnoma izrazi. Le tedaj se nam lahko dogajajo čudeži, življenje postane lepo in harmonično.

Duhovni učitelj Eckhart Tolle je veliko pisal o pomembnosti sedanjega trenutka in ostajanju v njem, kar je sicer tudi ena temeljnih budističnih praks, s katero lahko premagamo trpljenje. Pravi, da se ne trudite, da bi trenutek trajal. Samo doživljajte ga in uživajte v njem, čeprav veste, da je minljiv. V tem hipu je z vami vse dobro, in čeprav morda to ni najveličastnejši trenutek vašega življenja, je sam po sebi popoln. Nič v življenju ni stalno. Če se borimo proti temu, bomo vedno grenko razočarani. Že jutri se lahko vse spremeni ne glede na vašo željo po nadzoru.

Toda s tem se boste ukvarjali, ko se bo zgodilo, ne pa da se že vnaprej ščitite pred morebitnimi bodočimi neprijetnimi čustvenimi stanji. Najhujša od vseh je zagrenjenost, stanje z nizko vibracijo, ki blokira vsak duhovni napredek. Kot kokon obda našo avro in nam ne pusti, da bi se dvignili od tal.

Vrtimo se v začaranem krogu grenkobe, zajedljivosti, gojimo in glasno izražamo svoja trdna prepričanja, pri tem pa nam ni mar, koga vse ranimo. V resnici poskušamo s svojo besno in togo držo obvladati svet okoli sebe, blokirati vsakršno nepredvidljivost ter se vnaprej zaščititi pred neprijetnimi čustvi in dogodki.

Dobro mero samokritičnosti in poguma boste potrebovali, da si boste priznali, da ste zagrenjeni, in da se boste odločili premagati nezadovoljstvo. Tudi pri tem je vse odvisno le od vas.
Naučite se, kako je, če se ne oklepate ljudi in stvari, da se boste pravočasno ustavili, ko boste opazili, da to počnete – če si prizadevate, da bi nekoga obdržali, nadzorovali, manipulirali z njim, namesto da bi odnos z njim samo doživljali.

Tudi to je namreč oblika nadzora in poskus obvladovanja prihodnjih situacij. Zapomnite si, da ni nobenih zagotovil, kako se bo kaj izteklo. Lahko se slabo, morda pa tudi bolje od vaših pričakovanj. Edina gotovost je v tem, kar se vam dogaja zdaj, zato živite čim bolj polno že danes. Nenehno se opominjajte, da morate ostati odprti za priložnosti.

Zagrenjeni za vse, kar se nam zgodi, krivimo druge. FOTO: Guliver/Getty Images
Zagrenjeni za vse, kar se nam zgodi, krivimo druge. FOTO: Guliver/Getty Images
Zavedajte se, da imate moč, da od trenutka do trenutka izbirate, kako boste doživljali stvari, ki vam veliko pomenijo – z občutkom lastništva, tesnobe, strahu ali s svobodo, mirom in ljubeznijo. Samo od vas je odvisno, kaj boste izbrali v tem trenutku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije