NOVI ZAČETKI

Držite se jih!

Zagotovo imate kup novoletnih zaobljub in grehov. Med grehi so navadno tiste zadeve, ki bi jih morali narediti (v službi ali doma) že pred prazniki, pa je nekako zmanjkalo goriva za dodatno garanje.
Fotografija: Premislite o stvareh, ki ste si jih od nekdaj želeli, pa vam niso uspele. FOTO: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Odpri galerijo
Premislite o stvareh, ki ste si jih od nekdaj želeli, pa vam niso uspele. FOTO: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Januar je bil poimenovan po rimskem bogu Janusu, ki je imel dve glavi in sposobnost, da gleda nazaj in naprej. Pustimo ob strani, da so Rimljani novo leto začeli z marcem, in se raje osredotočimo na moderne čase. Pomembno je, da se januarja potrudite, da pregledate leto, ki je za vami, in si naredite načrte za to, ki je pred vami. Morda si mislite, da so novoletne zaobljube nepomembne in za slabiče, saj pri njih nihče ne vztraja, vendar je nedvomno res, da bo leto z načrti in cilji imelo veliko več smisla, kot če bi bilo le še eno leto v življenju.

Preteklost

Novega leta ni dobro začeti v dolgovih in zato jih je treba poplačati še pred koncem starega leta. Vsi vemo, da to ni vedno najlažje, vendar se lahko potrudimo, da to naredimo, vsaj preden dodobra zakorakamo v novo leto. Razen kredita za stanovanje, ki ste ga verjetno morali pridobiti, dolgovi niso sprejemljivi. Dobra praksa pravi, da preden naredite kar koli drugega, odplačate dolgove. Najprej se zaobljubite, da si ne boste nakopali novih, nato pa ustvarite mesečno nakazilo, ki vas bo vsak mesec olajšalo za kakšnih sto evrov. Ni vrag, da vam ne bo uspelo! Vse tisto, kar vam v preteklem letu ni uspelo, dajte na seznam za to leto. Marsikaj lahko dosežete, če ste se le dovolj trdno odločili. Med novoletne zaobljube namreč ne šteje le prenehanje kajenja ali hujšanje, obstajajo številne stvari, ki lahko izboljšajo kakovost življenja. Najbolj seveda, če postane to del vašega življenjskega sloga in ne le nekaj, kar morate narediti.

Prihodnost

Samo v vaših rokah je. Seveda vsi vemo, da nam jo usoda kdaj pa kdaj pošteno zagode, vendar imamo še vedno mi krmilo v roki, pa čeprav cesta ni naša. Zato poskrbite, da imate dobro vzdrževan avto, trezno glavo in odločen prijem. Ne le metaforično, tudi dobesedno. Ni treba, da to leto svoje življenje povsem obrnete na glavo in spremenite čisto vse, od barv na stenah pa do partnerja, a poskusite se premakniti z mrtve točke, na kateri v določenih okoliščinah ali na nekaterih področjih stojite že več let. Dokažite si, da zmorete, pa četudi bodo koraki sprva majceni.

Premislite o stvareh, ki ste si jih od nekdaj želeli, pa vam niso uspele. So bile morda preveč radikalna sprememba za vaš življenjski slog? Bi potrebovali kaj lažjega za začetek? Namesto kickboxinga samo en sprehod na dan in namesto lastne razstave slik najprej slikarski tečaj? Bodite prizanesljivi sami do sebe in ne zahtevajte preveč, hkrati pa ne bodite popustljivi in si dovolite biti svoj najhujši kritik ter pogledati v najtemačnejše predele svojega značaja.

Bodimo prijaznejši

Pogosto si naložimo tudi zaobljubo, da bomo postali boljši in prijaznejši ljudje. Tisti, ki se prostovoljno udejstvujejo dve uri na teden, poročajo o tem, da so bolj srečni, imajo občutek, da njihovo življenje nekomu nekaj pomeni, in so hkrati boljšega zdravja. Študija iz družboslovja in medicine kaže, da lahko prostovoljstvo prispeva k ravni sreče tako, da povečuje empatična čustva in pomaga ljudem, da ponovno ocenijo svoje življenjske situacije. Poleg tega prostovoljstvo pri starejših osebah ščiti pred kognitivnim in telesnim poslabšanjem.

Na prav takšen način lahko spoznamo nove ljudi, s katerimi imamo marsikaj skupnega, in tako navežemo nove stike in pridobimo prijatelje, ki jih drugače najbrž nikoli ne bi spoznali. Svoj čas razdelite pametno in preudarno in ne pozabite, da s tem skrbite ne le za dobro nekoga drugega, temveč tudi za svojo dušo in srce. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije