CEKINOV GRAD

Športne legende na kupu (FOTO)

Zbrale so se na razstavi V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. Do aprila bo na ogled v Cekinovem gradu.
Fotografija: Spodaj z leve: Jure Zdovc, Rolando Pušnik, Ivo Daneu, Iztok Durjava in Jože Dežman. Zgoraj z leve: Tomo Levovnik, Aleš Vist, Tone Vogrinec, Rajmond Debevec in Andraž Vehovar.
Odpri galerijo
Spodaj z leve: Jure Zdovc, Rolando Pušnik, Ivo Daneu, Iztok Durjava in Jože Dežman. Zgoraj z leve: Tomo Levovnik, Aleš Vist, Tone Vogrinec, Rajmond Debevec in Andraž Vehovar.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije je potekalo prijetno druženje ob razstavi V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. Občasna razstava, ki bo na ogled v Cekinovem gradu vse do konca aprila naslednje leto, se osredotoča na prikaz športnih dosežkov in zgodb priznanih športnikov, s poudarkom na obdobju zadnjih 31 let. Leto 1991 namreč ni bilo prelomno samo na področju politike, gospodarstva in ekonomije, temveč tudi športa.

Odlično razpoloženi Andraž Vehovar FOTOGRAFIJE: Arhiv Mnzs
Odlično razpoloženi Andraž Vehovar FOTOGRAFIJE: Arhiv Mnzs

Tokratni soorganizator dogodka Tomo Levovnik, eden najpomembnejših slovenskih športnih funkcionarjev, je v večeru, polnem spominov na nepozabne zgodbe, gostil široko plejado eminentnih imen slovenskega športa. Zbrane sta najprej nagovorila dr. Jože Dežman, direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, in dr. Iztok Durjava, nekdanji direktor Muzeja športa. Navzoči so si nato v družbi Levovnika ter avtorjev razstavnega projekta Andreje Zupanec Bajželj in Domna Kaučiča skupaj ogledali razstavo, ki so jo pospremili anekdote in nepozabni spomini slovenskih športnikov, protagonistov razstave.

Niso veljali za favorite

Obiskovalci so najprej prisluhnili olimpijskim spominom rokometnega vratarja Rolanda Pušnika in Milana Janše, izjemnega veslača, štirikratnega udeleženca olimpijskih iger. Športne dosežke nekdanje skupne jugoslovanske države je s spomini na osvojitev zlate medalje na svetovnem prvenstvu v košarki leta 1970 dopolnil še legendarni Ivo Daneu.

Sledil je pogovor s Tonetom Vogrincem, ki je s kratkim pregledom uspešnih zgodb alpskih smučark in smučarjev naredil odličen prehod športnih dosežkov iz jugoslovanskega obdobja do današnjih dni. Udeleženci so tako dobili hiter zgodovinski sprehod od uspehov Jureta Franka, Boruta Križaja in Mateje Svet do dosežkov na olimpijskih igrah v Lillehammerju leta 1994, ko so olimpijska odličja prejeli kar trije slovenski alpski smučarji, vse do zadnje osvojene olimpijske medalje.

Dosežke slovenskih ekipnih športov sta v kratkih nagovorih dopolnila košarkar Jure Zdovc in nekdanji predsednik NZS Rudi Zavrl, dogodek pa sta s svojimi doživetji dopolnila še dva dobitnika olimpijskih medalj, kajakaš Andraž Vehovar in Jani Klemenčič. Obiskovalci so tako denimo izvedeli, da ekipa četverca s krmarjem na poletnih olimpijskih igrah leta 1992 ni veljala za favorita, a jim je klub pripetljajem uspelo osvojiti končno tretje mesto. Z nepričakovanim uspehom so dopolnili dosežek dvojca brez krmarja, v katerem sta dan prej bronasto odličje osvojila Iztok Čop in Denis Žvegelj.

Beseda je ob koncu pripadla še dobitniku treh olimpijskih medalj Rajmondu Debevcu, ki ni pozabil omeniti zgodb in dosežkov slovenskih paraolimpijskih športnikov in športnic.

Večer se je zaključil s prijetnim neformalnim druženjem, podpisi avtogramov in skupinskim fotografiranjem. V zraku pa je ostala tudi večkrat izrečena želja, da bi se slovenskemu športu zagotovil primeren muzejski status, na katerega bodo ponosni tako muzealci in športniki kot tudi slovenski navijači. 

Jani Klemenčič se ni mogel upreti veslaški napravi.
Jani Klemenčič se ni mogel upreti veslaški napravi.

Soorganizator dogodka Tomo Levovnik je eden najpomembnejših slovenskih športnih funkcionarjev.
Soorganizator dogodka Tomo Levovnik je eden najpomembnejših slovenskih športnih funkcionarjev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije