AKADEMIJA ZA PLES

FOTO: Država brez denarja in posluha za študij baleta in sodobnega plesa

Akademija za ples kmalu tudi z magistrskim programom.
Fotografija: FOTO: Mediaspeed.net
Odpri galerijo
FOTO: Mediaspeed.net

V prostorih Centra Premik so predstavniki Akademije za ples – Alma Mater Europaea pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili program letne produkcije, vodstvo je spregovorilo tudi o delovanju akademije za ples, študentke pa o težavah s pridobivanjem sofinanciranja države za študij baleta in sodobnega plesa. 

»Znanja, ki jih dobimo na akademiji za ples, so temeljna in brez tega učitelji ne bi smeli poučevati baleta. Imam veliko šol za sabo, tudi v Londonu, pa takih uporabnih vsebin za poučevanje kot profesorica na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor nisem dobila,« je pojasnila Martina Kramer, študentka baleta na Akademiji za ples – Alma Mater Europaea, drugače zaposlena kot profesorica baleta na omenjenem konservatoriju.

Kritični do države in pristojnih ministrstev

Medtem so bili njeni sogovorniki kritični do države in pristojnih ministrstev, ki nimajo posluha za sofinanciranje študija, kaj šele za podelitev koncesije. Na omenjene so se večkrat obrnile študentke, vendar so bile vedno zavrnjene. »Makedonija je pred nami. Imajo fakulteto, ki jo financira država, povezave z Rusijo, mi smo za njimi. Tudi mi gostimo številne tuje priznane plesne pedagoge iz Rusije, Madžarske, Hrvaške in Nizozemske, vendar brez finančne pomoči Alme Mater tega ne bi zmogli. Če ne bi bilo prof. dr. Ludvika Toplaka, ki nas financira prek Alme Mater Europaea – ECM, saj se akademija za ples s šolninami ne pokrije, v Sloveniji ne bi imeli visokošolskega akreditiranega izobraževanja za sodobni ples in balet. Sramota za državo, da ne more urediti financiranja ter da študentke prosijo že več mesecev za subvencije ali financiranje,« je bil oster doc. dr. Svebor Sečak, dekan akademije za ples. Poudaril je, da se na ustanovi pripravlja tudi magistrski študij, razmišljajo pa tudi o aktiviranju drugih akreditiranih programov, kot so družabni ples, športni ples, latino, jazz ples, ter o možnosti odpiranja oddelka za etnoplese.
 
Sogovorniki so se še strinjali, da bi fakultetna izobrazba za plesne in baletne pedagoge, ki delajo z otroki, morala biti obvezna, predvsem zaradi varne prakse.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije