SLOVENSKO ZNANJE

Matej Avanzo, Kitajcem bo pomagal organizirati svetovno prvenstvo

Iz Kopra gre v Azijo direktor Matej Avanzo, iz Laškega pa pot tja pelje Gregorja Baleka, vodjo mladinskega pogona.
Fotografija: Matej Avanzo bo očitno zapustil trenerja Jurico Golemca. FOTO: SIXT PRIMORSKA
Odpri galerijo
Matej Avanzo bo očitno zapustil trenerja Jurico Golemca. FOTO: SIXT PRIMORSKA

Še štirje meseci so ostali do začetka svetovnega košarkarskega prvenstva, ki ga svetovna košarkarska zveza Fiba organizira od leta 1950. Prvič so se zbrali v Argentini, zdaj v Aziji, kjer bo 24 reprezentanc (do leta 2006 le po 16) igralo za naslov prvaka. Gostiteljica bo Kitajska, tekmovanje bo potekalo v Pekingu, Šanghaju, Nandžingu, Dongguanu, Foshanu, Guangdžovu, Shenzenu in Wuhanu. Kitajci ničesar ne prepuščajo naključju, pri tem pa jim je kakopak v oporo tudi Fiba. S Fibo so se po pomoč zatekli tudi v Slovenijo, od koder bo na Daljni vzhod potoval Ljubljančan Matej Avanzo. Nekdanji direktor Košarkarske zveze Slovenije naj bi v prihodnjih tednih zapustil tudi položaj direktorja Sixta Primorske in se odpravil v Azijo.

Koordinator bo

»Fiba si želi, da bi bdel nad dvema mestoma organizatorja svetovnega prvenstva,« potrdi Avanzo zanimanje Fibe in Kitajcev, da bi jim pomagal pri izvedbi tekmovanja. Avanzo ne skriva, da ga mika. Preseneča pa, da bi se tako hitro odrekel položaju direktorja kluba, za katerega je še pred dnevi razgrinjal drzne načrte, ki jih ima v regionalni ligi, kamor se je uvrstil. A očitno je zanj Kitajska večji izziv kot delo v Kopru in vodenje ambicioznega primorskega kluba, ki mu s kapitalom v levjem deležu pomaga podjetje iz osrednje Slovenije. »Ne bi rad povzročal nemira, počakajmo do konca sezone, ko bi rad pomagal še Sixtu,« pravi Avanzo, ki je s Kitajsko tudi poslovno povezan. Z družabnikoma Walterjem Jeklinom in Anžetom Blažičem (tudi on je pred dnevi zapustil delovno mesto tiskovnega predstavnika na Rokometni zvezi Slovenije; se tudi on seli v Azijo?) v podjetju
Gregor Balek je od svojega nekdanjega kluba dobil posebno darilo. FOTO: KK ZLATOROG
Gregor Balek je od svojega nekdanjega kluba dobil posebno darilo. FOTO: KK ZLATOROG
Sportanzo že sodelujejo s Kitajsko, kamor praviloma vozijo evropske reprezentance na turnirje, ali pa organizirajo tekme kitajskih ekip v Evropi. Sporazume o tem je Avanzo v imenu Košarkarske zveze Slovenije podpisoval že leta 2014. Tako so pred leti pripravili turnejo in priprave kitajske ekipe Jiangsu Dragons, kjer je zadnja štiri leta uspešno deloval slovenski trener Memi Bečirovič, na Kitajskem pa ima zagotovo svoje ambicije tudi Sani Bečirovič, ki deluje kot zastopnik igralcev in trenerjev. Ni tudi skrivnost, da kitajska košarkarska zveza že lep čas k sodelovanju vabi Memija Bečiroviča, ki pa v slogu perfekcionista ni želel sprejeti dvojne vloge in se je povsem posvetil delu v klubu. Walter Jeklin, še en delček slovensko-kitajske naveze, pa je lani na Kitajsko spremljal poljsko reprezentanco, v kateri je v preteklosti opravljal vlogo športnega direktorja – tudi v času EP 2011 v Litvi, ko je Poljake vodil Aleš Pipan.

Prej Afrika, zdaj Azija

Na Kitajsko pa je že odpotoval Gregor Balek. Mariborčan je devet let deloval v Laškem v KK Zlatorog, nazadnje je bil vodja mladinskega pogona. Zdaj gre na državno univerzo Shangdong, kjer bo do nadaljnjega poučeval in izobraževal trenerje. Ne gre prvič na tuje, v preteklosti je deloval v Afriki, v Burkini Faso, kjer je mlade spoznaval s košarko. Bolj ali manj je jasno: po naslovu evropskega prvaka leta 2017 so slovenski košarkarski delavci pridobili veljavo, tudi zato so se Kitajci odločili za angažma Baleka.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije