HITROST

Lewis na dveh kolesih

Aktualni in petkratni svetovni prvak v formuli ena se je pridružil testiranju superbike motociklov v Španiji in s svojo hitro učljivostjo presenetil dirkača Alexa Lowasa.
Fotografija: Na progi se je hitro učil in nenehno izboljševal čas.
Odpri galerijo
Na progi se je hitro učil in nenehno izboljševal čas.

Steza Circuito de Jerez v južni Španiji je v teh zimskih dneh dom dirkačev razreda motoGP, dirkačev, ki bodo naslednje leto prvič nastopili v pokalu električno gnanih motociklov, zadnjih nekaj tednov pa na omenjeni progi gostujejo tudi dirkači razreda superbike. Tem se je zadnji teden pridružila ena najbolj prepoznanih osebnosti iz sveta motošporta – Lewis Hamilton.
 

Iz formule na superbike


Svetovni prvak formule ena Lewis Hamilton, ki goji močno strast do motociklov, predvsem do hitrih in eksotičnih strojev, je zamenjal Nomexov avtomobilistični kombinezon z usnjenim motorističnim s ščitniki za kolena in se pridružil testiranju ekipe WorldSBK Pata Yamaha. Popularna številka 44 je lahko računal na yamaho R1 in nasvete dirkačev te ekipe Alexa Lowesa in Michaela van der Marka.

Prisotnost profesionalcev mu je bila vsekakor v pomoč: 33-letni Lewis zelo dobro pozna stezo Jerez skozi prizmo F1-testiranj, a andaluzijski zavoji se pokažejo v drugačni luči, ko vanje zapelješ na dveh kolesih in v tesnem usnjenem kombinezonu.
 

Drugačno okolje


»To je bila šele njegova četrta vožnja na progi, tako da dosti izkušenj ni ravno imel, vendar so njegovi možgani sprogramirani na hitrost in na zmožnost hitrega prilagajanja,« obrazloži Lowes. »Bil je mnogo hitrejši, kakor sem pričakoval, in opazil sem, da so moji nasveti in napotki obrodili sadove, saj je iz kroga v krog napredoval. To je bilo občudovanja vredno. Bil sem šokiran nad tem, kako hitro je bil sposoben uporabiti nasvete v praksi.«


Hamilton, ki ima doma dva specialna motocikla MV agusta, izdelana posebno zanj, se preizkuša tudi v vožnji po terenu. Lowes dodaja: »Je poseben športnik, ki je v motošportu dosegel rekordne rezultate, vseeno pa moram priznati, da sem bil zelo presenečen nad njegovo strastjo do motociklov in željo po napredovanju. Bil je zelo tekmovalen in zelo samokritičen, saj je znova in znova iskal načine, kako postati še hitrejši. Pri zaviranju najprej ni bil tako samozavesten. Pri avtu, ki ima štiri kolesa, imaš namreč večji oprijem, zato tudi zaviraš močneje, a prav tukaj je najbolje napredoval,« še pove angleški dirkač.
Na progi se je hitro učil in nenehno izboljševal čas.
Na progi se je hitro učil in nenehno izboljševal čas.

»Mislim, da je zelo sposoben, predvsem za nekoga, ki nima dosti izkušenj na progi. Verjamem, da bo z dodatnim treningom in lekcijami kmalu dosegal pravo hitrost.«
 

Lov na tretji zaporedni naslov


Petkratni in aktualni svetovni prvak formule ena bo kmalu moral začeti razmišljati o svoji dnevni službi, saj se obveznosti, vezane na leto 2019, že začenjajo in s tem tudi lov na tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka. Kdo ve, morda pa ima Hamilton kakšne drzne načrte v motoristični dirkariji?
Lewis Hamilton z inštruktorjema Michaelom van der Markom (desno) in Alexom Lowesom (levo)
Lewis Hamilton z inštruktorjema Michaelom van der Markom (desno) in Alexom Lowesom (levo)

Pa še to: pozornejši ste verjetno opazili, da je bil na njegovi yamahi nameščen Akrapovičev izpušni sistem s posebnim Hamiltonovim logotipom.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije