3NA3

Boleča nizozemska lekcija treh proti trem v Ljubljani

Košarkarji iz Amsterdama so slavili na močnem mednarodnem turnirju. Dejan Mlakar in soigralci so rešili slovensko čast s končnim četrtim mestom.
Fotografija: Dejan Mlakar z ekipo je pričakoval precej več od turnirja v Ljubljani. FOTO: kzs.si
Odpri galerijo
Dejan Mlakar z ekipo je pričakoval precej več od turnirja v Ljubljani. FOTO: kzs.si

LJUBLJANA – Doma je najtežje biti prerok. To so na svoji koži izkusili tudi slovenski košarkarji 3na3, ki so morali s tribun spremljati zaključek dvodnevnega košarkarskega spektakla na Kongresnem trgu. Najvišje se je zavihtelo moštvo Ljubljane (na koncu je bilo 4.), ki pa je v polfinalu s 16:11 klonilo pred poznejšim prvakom turnirja Amsterdamom. Številne zbrane je razplet obračuna šokiral, saj so Ljubljančani slabe tri minute pred koncem vodili z 10:6, potem so Nizozemci naredili serijo 1:10. "Upali smo na višjo uvrstitev. Zgodilo se nam je to, kar je možno le v Sloveniji. Vso tekmo smo v polfinalu proti Nizozemcem spremljali pravi pretep. Sodniki so jim dovolili, da igrajo tako," je po porazu v polfinalu razočarano razmišljal Dejan Mlakar iz ekipe Ljubljane, z njim so se borili še Blaž Črešnar, Jasmin Hercegovac in Želimir Zagorac. "Dejansko na koncu nismo igrali tako, kot bi morali. Bili smo premalo čvrsti in gibljivi. Dovolili smo, jim da nas vlečejo za roke, sami pa so s svojo atipično košarko zrežirali preobrat," je bil Mlakar v nadaljevanju tudi samokritičen. Priznal je, da so dejansko najboljšo igro pokazali v četrtfinalu proti ekipi Pirana, ki so ga v tednu dni premagali dvakrat – prvič na državnem prvenstvu, zdaj še v mednarodni konkurenci.


 

Dimeo najboljši posameznik


Veliki finale je bil prava poslastica, pomerila pa sta se srbski Vrbas, turnir v Ljubljani je začel v kvalifikacijah (!), in Amsterdam, tudi aktualni svetovni podprvak. Do izida 12:12 sta bili ekipi poravnani, potem pa je dve dvojki zadel Dimeo Van der Horst in Nizozemci so povedli z 18:13. Srbi so se vrnili na 19:17, na koncu pa je zmago Nizozemcev potrdil Van der Horst, ki je bil na koncu izbran za najbolj koristnega igralca turnirja. "Zelo težko je bilo igrati proti Ljubljani, finale pa je bil še za odtenek zahtevnejši," je povedal Van der Horst. Nastop v kvalifikacijski skupini na Mastersu v Debrecenu sta si priigrali ekipi Amsterdama in Vrbasa. Tretje mesto je osvojila ekipa Beograda, četrto pa Ljubljana.
 

Pogled proti Tokiu 2020


Počitka za ekipo Ljubljane ni. V četrtek bodo odpotovali na turnir v Švico, potem sledijo še turnirji v Mehiki, na Tajvanu in Kitajskem. "Zbiramo točke za končni masters, to je turnir najvišje kakovosti na svetu, ki bo v Pekingu. Zdaj smo na 6. mestu na svetovni lestvici, Piran je tretji, nekaj točk pa bomo še potrebovali, da si zagotovimo mesto v osmerici najboljših," napove Mlakar, ki je s košarko 3na3 začel pred letom dni, ko je prav v Ljubljani z ekipo Monaca odigral prvi turnir, zdaj je zapisan tej obliki košarke. Odkrito pa se spogleduje z nastopom na olimpijskih igrah leta 2020. "Ni še povsem jasno, kako se bo sestavljala ekipa za Tokio, a to je moj cilj! Sicer pa se lahko s temi turnirji tudi dobro zasluži," ne taji Mlakar. Na elitnih masters turnirjih prvaku pripada 30.000 dolarjev, na challengerju, to je drugi turnir po kakovosti, prvaku ostane 10.000 dolarjev. Svetovna košarkarska zveza poskrbi, da imajo najboljše ekipe denar za potovanja na turnirje. Prvih osem na svetu dobi za turnir na drugi celini 4000 evrov, da si pokrijejo pot, 500 pa za turnir v Evropi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije