ODBOJKA

Za nadaljevanje sanj mora pasti Bolgarija

Slovenci drevi za četrtfinale na evropskem prvenstvu v odbojki. Ljubljanska skupina C s skupno 48.136 gledalci na vrhu obiska.
Fotografija: Mitja Gasparini in soigralci bodo pot v četrtfinale iskali proti Bolgarom. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Mitja Gasparini in soigralci bodo pot v četrtfinale iskali proti Bolgarom. FOTO: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Osmina finala evropskega odbojkarskega prvenstva je tu, današnji ljubljanski spored izločilnih bojev pa bosta ob 17.30 odprli Rusija in Grčija. To bo zanimiv boj ruskega stroja in temperamentnih Grkov, ki na EP nastopajo brez najboljšega igralca, naturaliziranega Srba Mitarja Đurića, kar zadeva stožiško občinstvo, pa se ve, kaj bo glavna točka sporeda. Ob 20.30 bosta namreč svojo bitko osmine finala začeli Slovenija in Bolgarija. »Bolgari so po slogu igre podobna ekipa kot ruska reprezentanca, so namreč visoki, torej so tudi močni v bloku. Niso pa tako kakovostni, kot so ruski odbojkarji. A korektor Cvetan Sokolov je tako dober, da lahko tudi sam odloči tekmo,« je besede o drevišnjem tekmecu iz širšega vrha evropske odbojke navrgel podajalec v slovenski reprezentanci Dejan Vinčić. Bolgarski odbojkarji so si na svetovnih prvenstvih v zadnjem dobrem desetletju priigrali bronasto odličje na Japonskem leta 2006, na EP leta 2009 v Turčiji so bili prav tako bronasti. Bolgare kot selektor vodi legendarni 71-letni Italijan Silvano Prandi, v težki skupini A evropskega prvenstva pa so njegovi varovanci izgubili proti močni Franciji in Italiji. Čeprav Stožice in občinstvo dajeta dodatno moč Slovencem, pa se ne sme niti za eno desetinko sekunde podceniti bolgarskih nasprotnikov. Na zadnjem EP leta 2017 so bili prav v slovenski skupini C in izbrance selektorja Slobodana Kovača premagali s 3:0. Če moč reprezentanc ocenjujemo po lestvici Evropske odbojkarske zveze, se je treba zamisliti, Bolgari so namreč na 6., Slovenija na 8. mestu.

Pred Stožicami le Ahoy

»Evropsko prvenstvo smo sicer dobro začeli, proti Franciji in Italiji pa se je videlo, kje smo. Obe sta bili boljši od nas. Zdaj nam ne preostane drugega, kot da se povsem osredotočimo na osmino finala proti Sloveniji. Ni več popravnega izpita,« je navrgel prosti igralec Teodor Salparov. »Rusija, Poljska, Francija, Srbija, Italija so reprezentance, ki si jih želimo premagati. Da se prebijemo vsaj v četrtfinale, bomo dali igralsko vse najboljše od sebe,« je dodal sprejemalec Todor Skrimov. Račun je povsem preprost, če želijo Bolgari med osem najboljših v Evropi, morajo drevi v Stožicah ugnati slovensko izbrano vrsto. Skupinski del tokratnega evropskega prvenstva v štirih državah (v Franciji, Belgiji, Nizozemski in Sloveniji) si je skupaj ogledalo 142.673 ljudi. Najvišji posamični obisk je bil v rotterdamski dvorani Ahoy, dvoboj med Nizozemsko in Poljsko si je ogledalo 11.000 ljudi. Prireditelji ljubljanskega dela eurovolleyja so lahko ponosni, da so imeli drugi največji obisk tekme skupinskega dela, 10.731 gledalcev je namreč spremljalo obračun med Slovenijo in Rusijo. Še bolje, s skupno 48.136 gledalci je skupina C v Stožicah zabeležila najvišji obisk od vseh na tem EP, odbojka v Sloveniji je bila bolje obiskana kot v Franciji, Belgiji in na Nizozemskem!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije